© Trax | Terug naar de oude tijden, daar droomt nachtclub Fuse van.

Openlucht dansen vergroot hoop Brusselse nachtclubs op heropening in oktober

FDK
© BRUZZ
15/08/2021

Covid Safe Ticket op zak, mondmasker af en feesten maar. De beelden van de eerste openluchtevenementen zonder social distancing geeft de Brusselse clubs hoop de deuren dit najaar ook te mogen opengooien. “We wachten allemaal op het federaal startschot.”

Het Brusselse nachtleven viert volop haar heropening in de open lucht deze zomer. Zo bewogen 5.000 lichamen zaterdag nog mee op beats bepaald door Amelie Lens tijdens testevent Arena5 en maakt 'Club Open Air' een buitenbezoek aan Catclub, C12 of Madame Moustache mogelijk achter het Rijksadministratief Centrum.

Nu coronaproof dansen in de open lucht blijkt te kunnen, vindt de Brussels By Night Federation dat er eindelijk naar de clubs moet worden gekeken. De organisatie kondigde eind juni al aan dat de sector een heropening op 1 oktober vraagt. “Daar is tot nu toe nog met geen woord over gerept op het overlegcomité”, zegt vertegenwoordiger Lorenzo Serra.

Fuse staat klaar

Voor die heropstart stelde de Brussels By Night Federation een protocol voor, gebaseerd op het gebruik van de Covid Safe Tickets zoals nu voor festivals en openluchteventen, en van ventilatie- en zuiveringssystemen in de ruimtes. Andy Walravens van Fuse zegt in ieder geval klaar te zitten voor het federaal startschot, “hopelijk begin oktober.”

“Langer wachten is financieel niet meer houdbaar”, aldus Walravens. “Als club begin je nu al met boeken, want je wil een line-up klaar hebben wanneer het licht effectief op groen springt. Tot op heden heeft de overheid wel haar woord gehouden, en ook wij hebben als sector bewezen dat we ons alternatief en coronaproof kunnen organiseren. Bijna iedereen kreeg de kans zich te laten vaccineren en we installeerden al UV-lampen om de lucht te filteren. Dus bereiden we ons voor om in oktober open te gaan.”

Overlegcomité

Ook in clubs zou er dan met Covid Safe Tickets gewerkt worden: ofwel tonen feestvierders een negatieve test, een Covid-herstelcertificaat of een bewijs van volledige vaccinatie. Nu gelden zulke tickets echter enkel voor buitenevenementen met meer dan 1.500 bezoekers, terwijl de Fuse slechts zo'n 800 feesters kan binnenlaten.

Vanaf september zouden ook binnenevenementen in aanmerking komen voor het gebruik van Covid Safe Tickets. Blijft de vraag of daar op het volgend overlegcomité, dat eind deze maand zou plaatsvinden, een woord over gerept wordt.

"Een ding is zeker", klinkt het bij het Fuse-team, "als het zover is, zal het kot te klein zijn. Dat zie je nu al bij de open airs: de mensen hebben lang genoeg gewacht, ze kunnen zich gewoon niet meer inhouden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Muziek, Events & Festivals, Brusselse nachtleven, nachtleven coronacrisis, Fuse, brussels by night federation

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie