Eerste vaccins in stadion van Anderlecht: ‘Na eenzaam jaar eindelijk bescherming'

Godfried Roelant
© BRUZZ
22/03/2021

In het stadion van voetbalclub Anderlecht zijn vandaag de eerste coronavaccins uitgedeeld. Het Lotto Park is een van de tien locaties voor de Brusselse vaccinatiecentra. In een eerste fase komen de 75-plussers aan bod. En die hopen door het spuitje verlost te geraken van hun "sehnsucht" naar de kleinkinderen. “Ik zou ze zo graag nog eens willen vastpakken,” zegt Marie-Jeanne (78).

Op haar 86 had Maria niet gedacht nog zo in de belangstelling te staan. Omringd door een horde journalisten staat ze als eerste aan te schuiven voor een coronavaccin in het stadion van Anderlecht. En dat gaat gepaard met de nodige zenuwen. “Ik ben toch niet helemaal op mijn gemak,” vertelt ze ietwat onwennig, ook al omdat op het doosje van de spuit het logo van fabrikant AstraZeneca staat.

"Ik maak me wel wat zorgen, want er doen heel wat verhalen de ronde over bloedklonters. Maar goed, wat is het alternatief?"

Maria (86), kreeg vandaag als eerste haar coronavaccin in het Lotto Park

“Ik heb nooit getwijfeld om mij te laten inenten, maar ik maak me wel zorgen. Er doen heel wat verhalen de ronde over de kans op tromboses en bloedklonters. Langs de andere kant ben ik wel opgelucht om na een lang en eenzaam jaar eindelijk bescherming te krijgen. Het lijkt me ook de enige manier om op termijn van dat coronavirus af te geraken. Want wat is het alternatief?”

Hetzelfde geluid horen we wat verderop in de rij bij Marie-Jeanne (78). “Ik was het echt beu om mijn kleinkinderen enkel nog achter glas te zien. Zij zijn voor mij de belangrijkste personen in mijn leven dus ik hoop dat dit een eerste stap is om ze binnenkort opnieuw eens te kunnen vastpakken. Dat mis ik echt enorm hard.”

Marie_Jeanne

| Marie-Jeanne (78) in de rij voor haar coronavaccin aan het stadion van Anderlecht.

25.000 spuitjes per maand

Het Lotto Park is een van de tien locaties in Brussel waar de komende maanden coronavaccins uitgedeeld worden. In totaal spuiten medewerkers hier verspreid over vijf vaccinatieboxen 25.000 dosissen per maand in. Dat vergt de nodige organisatie, maar volgens waarnemend huisarts Ingrid Godeau verloopt alles voorlopig vlot.

“We hebben tot nu toe enkel een paar administratieve ongemakken gekend aan het onthaal. Niet alle 75-plussers beschikken al over een elektronische identiteitskaart. Dat geeft problemen bij het inlezen in de computer van de persoonlijke gegevens. Sommige zaken moeten daardoor manueel in het systeem worden gezet, maar daarvoor vinden we wel een oplossing.”

No-brainer

Bij voetbalclub Anderlecht zelf hebben ze naar eigen zeggen geen seconde getwijfeld om hun gebouw open te stellen. “Dit was voor ons, zoals je het in vaktermen zou zeggen, een no-brainer,” verklaart CEO Jos Donvil. “Wij zijn meer dan een voetbalclub en hebben ook een sociale rol te vervullen in de maatschappij. Dan is dit een kleine moeite.”

"De spelers zullen net zoals alle andere mensen hun beurt afwachten. Maar als er om een of andere reden vaccins op overschot zijn, dan zullen we daar natuurlijk geen ‘neen’ tegen zeggen."

Jos Donvil, CEO RSCA

Jos Donvil, voormalig topman bij BASE en Waalse tegenhanger VOO, zal samen met Karel Van Eetvelt de operationele leiding van RSC Anderlecht op zich nemen

Of dit ook betekent dat de spelers en staf van de club nu sneller aan een vaccin zullen geraken, ontkent hij met klem. “Dat is absoluut de bedoeling niet. De spelers zullen net zoals alle andere mensen hun beurt afwachten. Als blijkt dat er om een of andere reden vaccins op overschot zijn, dan zullen we daar natuurlijk geen ‘neen’ tegen zeggen. Maar nogmaals, dat is helemaal niet waar het hier om draait.”

Truitje voor de kleinzoon

Na haar spuitje krijgt Maria van de club nog een voetbaltruitje cadeau. Zelf heeft ze weinig met voetbal en toch fonkelen haar ogen wanneer ze het geschenk in ontvangst neemt. “Ik heb acht kleinkinderen en eentje daarvan is een hevige supporter. Hij zal er zeker blij mee zijn. Hopelijk kan ik het hem zelf afgeven en de glimlach op zijn gezicht zien.”

Op de achterkant van het truitje staat in het groot rugnummer 1 gedrukt. Voor Anderlecht is dat een plaats waar het momenteel enkel maar van kan dromen. Misschien dat er in de kast met vaccins ook wel eentje klaarligt voor Play-off II.

Maria_voetbaltruitje_RSCA

| Vol trots poseert Maria (86) met haar truitje van voetbalclub Anderlecht. Als eerste persoon die in het stadion werd ingeënt tegen het coronavirus, kreeg ze toepasselijk het rugnummer 1.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni