| De behandeling wordt aangeboden aan patiënten die geen baat hebben bij chirurgie vanwege bijvoorbeeld hun hoge leeftijd.

Erasmusziekenhuis levert Belgische primeur in strijd tegen longkanker

© Belga
16/10/2023

Het Erasmusziekenhuis in Brussel heeft als eerste Belgisch ziekenhuis een nieuwe behandeling voor longkanker toegepast bij drie patiënten. Via een dun slangetje met camera kan een arts heel gericht bestralen.

De techniek - in jargon 'endoscopische ablaties met microgolf' genoemd - wordt al gebruikt in Londen en Hongkong. Ze is nu voor het eerst uitgevoerd in België door de professoren Benjamin Bondue en Dimitri Leduc. De bedoeling is om de hele tumor te doen verdwijnen en tegelijkertijd zoveel mogelijk gezond weefsel te sparen. Zodra een katheter is geplaatst, duurt de verwijdering van de knobbel slechts tien minuten.

De methode vormt een alternatief voor andere vormen van bestraling of operaties, klinkt het bij het Erasmusziekenhuis. De behandeling wordt aangeboden aan patiënten die geen baat hebben bij chirurgie door hun hoge leeftijd, een slechte ademhalingsfunctie of een combinatie van ziektebeelden.

Longkanker is de tweede meest voorkomende kanker in België. In 2021 zijn er bij Belgische mannen en vrouwen respectievelijk 5.675 en 3.500 nieuwe gevallen vastgesteld, blijkt uit cijfers van de Stichting Kankerregister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni