Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie (KU Leuven)

| Marc Van Ranst, gewoon hoogleraar virologie (KU Leuven.)

Experts bezorgd over aangekondigde versoepelingen

TRO
© BRUZZ
14/04/2021

Direct na het aankondigen van de versoepelingen van de coronamaatregelen lieten verschillende experts van zich horen. "Terrassen openen, allemaal goed en wel. Maar hoe gaat dat gebeuren?"

Dat er woensdag de nodige versoepelingen werden aangekondigd, werd vooral ingegeven door de coronamoeheid onder de bevolking, blijkt uit de verklaringen van de verschillende politici. Nochtans is de situatie in de Belgische ziekenhuizen nog verre van normaal. In totaal liggen er volgens de meest recente cijfers 3.127 mensen met covid-19 in het ziekenhuis, waarvan er 945 intensieve zorgen nodig hebben.

"Een jaar geleden zouden we dit niet gedaan hebben," aldus Erika Vlieghe, voorzitter van de expertengroep Gems op Radio 1. "De cijfers op basis waarvan we in deze periode vorig jaar versoepelden, waren een fractie van wat ze nu zijn. We zijn heel bezorgd over de epidemiologische situatie. Er zijn veel infecties, er is een toenemende positiviteitsratio en er zijn volle ziekenhuizen. We hebben geen enkele buffer als dit weer misgaat."

Vlieghe begrijpt de redenering en het gevoel onder de bevolking, maar maakt zich zorgen over de hoeveelheid versoepelingen. "We begrijpen de emoties en het sentiment," zegt ze. "Er is geprobeerd wat veiligs van te maken, maar het blijft wel veel. Gelukkig zijn er veel versoepelingen buiten. Maar ik ben daarom juist ongerust over de 2 personen die binnen ontvangen mogen worden."

Hoe dan?

Viroloog Marc Van Ranst had gelijkaardige bedenkingen. "Dat de versoepeling van 2 personen die binnen ontvangen mogen worden nu vervroegd is, kan een enorme impact hebben," aldus Van Ranst aan Het Laatste Nieuws.

Hij stelt zich ook vragen bij de voorwaarden waaronder bepaalde versoepelingen plaats kunnen vinden. "Terrassen openen, allemaal goed en wel. Maar hoe gaat dat gebeuren? De facto zal er toch een sluitingsuur zijn met dat samenscholingsverbod. Met wie en met hoeveel mensen kan je aan die tafel zitten?” Van Ranst vindt het ook onduidelijk wat er wordt bedoeld met een "duurzame verbetering" op de intensieve zorg. Dat is een voorwaarde voor de versoepelingen die voor 8 mei gepland zijn, zoals de opening van de terrassen en afschaffing van de avondklok.

Dirk Devroey, VUB-professor in de huisartsengeneeskunde, is nog veel explicieter. "Alles weer open! Sluit Sciensano dan maar want infectiecijfers zijn ook niet meer nodig!," schrijft hij op Twitter.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni