De beperkingen op het maximale aantal klanten in winkels en winkelcentra verdwijnt, en een toegangscontrole is niet langer verplicht.

Fase 3 van het zomerplan start: evenementen binnen tot 3.000 man

© Belga
30/07/2021

Vrijdag treedt fase drie van het 'zomerplan' in werking. Dat betekent onder meer dat evenementen binnen weer met 3.000 bezoekers kunnen plaatsvinden, buiten zijn dat er 5.000. Daarnaast verdwijnen de beperkingen op het maximale aantal klanten in winkels en winkelcentra, en is een toegangscontrole daar niet langer verplicht.

Het Overlegcomité legde voor de zomer een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen vast in een 'zomerplan' met vier fases. De derde fase daarvan treedt vrijdag in werking. Aan de voorwaarden - zeker 70 procent van de volwassen Belgen minstens één keer gevaccineerd en minder dan 500 coronapatiënten op de afdelingen intensieve zorg - is ruimschoots voldaan. Dat betekent dat er vanaf vrijdag weer een aantal maatregelen wordt gelost.

Concreet betekent dat dat er bijvoorbeeld geen beperkingen meer gelden op het maximale aantal klanten in winkels en winkelcentra. De verplichte toegangscontrole in de grotere winkels en de winkelcentra gaat ook op de schop.

Evenementen

Daarnaast verandert er een en ander voor evenementen zoals cultuur, optredens of sportwedstrijden. Binnen kunnen die weer doorgaan met 3.000 personen, of 100 procent van de zaalcapaciteit indien er minder volk binnen kan. Dat moet wel nog met mondmasker en op veilige afstand van elkaar. Buiten mogen er weer 5.000 mensen een evenement bijwonen. Vanaf 13 augustus zijn ook massa-evenementen in de buitenlucht weer toegelaten, mits de bezoekers met het Covid Safe Ticket kunnen aantonen dat ze volledig gevaccineerd zijn, minder dan 48 uur geleden een negatieve coronatest hebben afgelegd of recent besmet raakten met het virus en weer hersteld zijn.

Ook handelsbeurzen kunnen weer doorgaan. Feesten en recepties, zoals bij huwelijken, mogen weer tot 250 mensen binnen ontvangen. Die laatsten volgen daarbij de regels die ook voor de horeca gelden.

Tot slot kunnen jeugdactiviteiten- en kampen plaatsvinden met maximaal 200 mensen met overnachting. Vooraf testen op Covid-19 wordt daarbij ten zeerste aanbevolen. Als alles goed gaat, treedt de vierde fase van het zomerplan in werking vanaf 1 september. De voorwaarde was dat minstens 70 procent van de volwassenen tegen dan volledig gevaccineerd zou zijn. Intussen is, een maand eerder, die kaap al gerond.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni