Geen quarantaine meer voor gevaccineerde hoog-risicocontacten

Volledig gevaccineerde hoog-risicocontacten moeten bij een negatieve eerste test niet meer in quarantaine en geen tweede test afleggen. Dat heeft de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid beslist. Bij weigering van een test moeten ze wel een quarantaine van tien dagen respecteren.

Volledige vaccinatie betekent veertien dagen na de laatste dosis die vereist is voor het vaccin in kwestie. "De kans op ernstige ziekte, hospitalisatie of overlijden bij dergelijke volledige vaccinaties is minimaal", laten de ministers weten na afloop van de IMC. "Testing, en vooral quarantaine, zijn ingrijpende maatregelen die nu beperkt worden."

De quarantaineregel blijft wel behouden voor gevaccineerden als er sprake is van een cluster van besmettingen, zoals in een woonzorgcentrum of een andere residentiële zorgcollectiviteit. Ook in bedrijven blijft de quarantaine gelden als er een bevestigd geval is bij iemand die volledig gevaccineerd is.

Voor de regels in onder meer scholen, internaten en kinderopvanginitiatieven zal begin juli een nieuwe IMC worden georganiseerd. De nieuwe regels zijn van toepassing vanaf 24 juni 2021.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?