| Vaccinatie in de Unescoschool in Koekelberg

Geen vaccinatie in Nederlandstalige scholen deze week: ‘Meer overtuigingswerk nodig’

KH
© BRUZZ
21/09/2021
Updated: 21/09/2021 14.11u

De vaccinatiecampagne in scholen verloopt moeizamer dan verhoopt. De inentingen in Nederlandstalige scholen wordt even gepauzeerd om meer te kunnen sensibiliseren. En ook aan Franstalige zijde vlot het nog niet, bleek dinsdag. In heel het gewest werden afgelopen week 9.900 eerste prikken geplaatst, terwijl de doelstelling 16.000 is.

De afgelopen week moesten enkele pilootprojecten starten, deze week zou vervolgens de grootschalige vaccinatie in scholen volgen. Dat was toch het plan dat de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) samen met de scholen had opgevat.

De vaccinatieversnelling in scholen moest helpen om de algemene doelstelling van 16.000 eerste prikken per week te halen. De schoolinspanning mikte daarnaast ook op een groep waarin de vaccinatiegraad nog erg laag ligt, terwijl het virus er net wél intensief circuleert.

In de praktijk slabakt de schoolvaccinatie echter, bleek dinsdag op de wekelijkse persconferentie van de GGC. Vorige week werden 140 eerste dosissen geplaatst in secundaire scholen (verdeeld over 3 Nederlandstalige en 3 Franstalige scholen) en een 150-tal in het hoger onderwijs. De kans dat dat er deze week meer worden lijkt klein: aan Franstalige kant trekken de vaccinatieteams opnieuw enkel naar 3 scholen en aan Nederlandstalige kant wordt er deze week helemaal niet gevaccineerd in scholen.

"Als er meer draagvlak is loont het ook meer om in een school te vaccineren en missen we minder kandidaten."

Inge Neven (Brusselse gezondheidsinspectie, GGC)

20210915 1767 Coronapas Inge Neven

“Aan Nederlandstalige zijde hebben we van de scholen het signaal gekregen dat er nog veel meer sensibilisering nodig is, we moeten echt nog veel meer in debat gaan met jongeren om hen duidelijk te maken hoe belangrijk vaccinatie is,” legde crisismanager Inge Neven van de GGC uit. "Dat blijven we doen, de sensibiliseringscampagne blijft verder lopen en we willen volgende week ook opnieuw vaccineren in Nederlandstalige scholen. Als er meer draagvlak is loont het ook meer om naar een school te trekken en missen we minder kandidaten."

Brussels minister Sven Gatz (Open VLD), binnen de VGC bevoegd voor onderwijs, benadrukt ondertussen dat de vaccinatiecampagne wel degelijk een prioriteit blijft in Nederlandstalige scholen.

"De komende weken gaat de vaccinatiecampagne weer onverminderd verder."

Sven Gatz (Open VLD)

2010901 1765 ONDERWIJS Sven Gatz

“De vaccinatiecampagne in onze Nederlandstalige scholen gaat onverminderd verder de komende weken. Zowel op het gebied van sensibilisering als het vaccineren zelf. 38 van de 40 Nederlandstalige scholen in Brussel trekken mee aan de kar," zegt Gatz.

"Door de leerlingen in hun vertrouwde omgeving de nodige informatie te bezorgen en hen de mogelijkheid te geven om effectief geprikt te worden hopen we de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. Hoe meer jongeren en hun ouders we kunnen overtuigen, hoe sneller we ook in Brussel terug van meer vrijheid kunnen genieten, zonder mondmasker en dicht bij elkaar.”

Stakingsdreiging

Aan Franstalige zijde zit de knoop vooral bij de moeilijkheid die scholen ondervinden om genoeg personeel op te trommelen voor de vaccinatie. De schoolartsen, die er voor de vaccinatie instaan, dreigen er door de werkdruk, zelfs met een staking. “We kijken nu of we de scholen nog meer kunnen ondersteunen uit de GGC,” aldus Neven. Aan Nederlandstalige zijde zijn het niet de schoolartsen die vaccineren, maar gezondheidsnetwerk BruZEL.

Algemeen blijft het aantal eerste prikken in het gewest steken op een kleine 10.000. Afgelopen week werden 9.900 eerste dosissen geplaatst, een kleine stijging tegenover de 9.700 van vorige week. De doelstelling van het Gewest was om naar 16.000 eerste prikken per week te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , GGC , Inge Neven , Brusselse vaccinatiecampagne , scholen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni