Een zelftest om te achterhalen of je mogelijk besmet bent met het coronavirus en de ziekte Covid-19 3

| De GEMS is positief over het feit dat zelftesten steeds meer ingang vindt

GEMS adviseert telewerk en contactbeperking tegen omikrongolf

MW
© BRUZZ
05/01/2022

Volgens het rapport dat de expertengroep GEMS heeft opgesteld naar aanleiding van het Overlegcomité van donderdag, zouden enkele beperkte verstrengingen momenteel voldoende zijn als buffer tegen de nakende omikrongolf.

Als het van de GEMS, de expertgroep die het Overlegcomité adviseert alvorens eventuele coronamaatregelen te nemen, afhangt, komt er voorlopig geen lockdown. Wel moet ingezet worden op 100 procent thuiswerken en een halvering van de capaciteit bij het openbaar vervoer. Momenteel mogen werknemers nog een dag per week naar de werkvloer gaan en zijn er geen beperkingen op het openbaar vervoer.

Voor de experts kunnen de scholen maandag terug opengaan en blijven de huidige maatregelen best van kracht in de cultuur en horeca. Dat schrijft de krant De Tijd, die de hand kon leggen op het advies.

Stijgende cijfers in Brussel

Donderdagochtend komt het Overlegcomité voor het eerst weer samen nadat de Raad van State op 28 december de federale en regionale ministers had teruggefloten omdat er toen onvoldoende grond was om de cultuursector te sluiten. Verwacht wordt dat de theater- en cultuurhuizen dus mogen openblijven. En ook de opening van de scholen op maandag, na de kerstvakantie, zou buiten schot blijven.

Het is vooral uitkijken naar welke andere maatregelen de ministers van de federale en deelstaatregeringen zouden treffen, nu de omikronvariant van het coronavirus de besmettingscijfers in ons land weer de hoogte injaagt. In Brussel verdubbelde het aantal besmettingen in de voorbije week. Wel geven de eerste data aan dat de omikronvariant tot minder ziekenhuisopnames zou leiden dan de vorige variant delta. Daar staat tegenover dat omikron wellicht besmettelijker is.

Voorzorgsmaatregelen op scholen

De GEMS waarschuwt dat de heropening van de scholen op 10 januari met de nodige voorzorgsmaatregelen dient te gebeuren, om de vijfde coronagolf niet aan te wakkeren. Mondmaskers dragen, testen en ruimtes ventileren in combinatie met quarantaine en de vaccinatie van kinderen tussen 5 en 11 jaar worden aanbevolen.

Privé vraagt de GEMS vooralsnog niet opnieuw strikt te bubbelen, maar wel bezoek beperkt te houden tot maximaal twee à drie gezinnen. De expertgroep vindt het verder positief dat het gebruik van zelftests ingeburgerd raakt en wil nog meer inzetten op communicatie rond de besmettelijkheid van de omikronvariant.

100 procent thuiswerk

Wel vragen ze de regering om thuiswerk maximaal te verplichten. Waar thuiswerk niet mogelijk is, pleiten de experts voor kleine werkbubbels, waarvan de samenstelling dus niet wijzigt. Nieuwjaarsfeestjes of bijeenkomsten zijn voor de GEMS absoluut uitgesloten.

Daarnaast kijkt de GEMS naar het openbaar vervoer, waar ze de capaciteit graag gehalveerd ziet en ventilatie aanmoedigt. De meest kwetsbare personen die met het openbaar vervoer reizen, dragen ook best een meer beschermend FFP-masker.

Horeca en cultuur

De horeca en cultuurhuizen kunnen van de GEMS tot slot openblijven onder de geldende maatregelen. Dat betekent dat restaurants en cafés moeten sluiten om 23 uur en er maximaal zes mensen per tafel mogen zitten. Voor de cultuursector moet voor de experten de maximumcapaciteit van 200 toeschouwers in een zaal behouden blijven. Toeschouwers moeten daarbij een mondmasker dragen, voldoende afstand bewaren en een Covid Safe Ticket kunnen voorleggen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni