GGC ontdekt frauduleuze praktijk: medewerker registreert niet-gevaccineerden op Vaccinnet

© Ivan Put
| 1763 Vaccinatiebus 12

Afgelopen zaterdag heeft de GGC een frauduleuze praktijk ontdekt: een administratief medewerker heeft de namen van een aantal kennissen ingegeven in Vaccinnet, het registratiesysteem voor vaccinaties, terwijl deze mensen niet gevaccineerd waren. Dat meldt de GGC zelf op woensdag.

"Dit is onaanvaardbaar", stelt de GGC in een persbericht. "Het betekent namelijk dat deze personen in het systeem zijn opgenomen als gevaccineerd en dat zij een Covid-certificaat ontvangen, terwijl ze niet beschermd zijn. Dit vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid."

De GGC heeft de betrokken persoon daarom ook op staande voet ontslagen en bekijkt welke juridische stappen kunnen worden ondernomen.

"De GGC benadrukt dat deze daad levens kan kosten. Een valse verklaring kan leiden tot het bagatelliseren van Covid-19-symptomen, met een vertraagde of onjuiste diagnose en behandeling tot gevolg. Bovendien kan het ook leiden tot fouten op het vlak van quarantainemaatregelen en isolatie, waardoor kwetsbare personen besmet zouden kunnen raken."

Op ruimere schaal kan zo'n valse verklaring leiden tot inconsistenties in het toezicht op vaccinatie en op de doeltreffendheid en de bijwerkingen ervan, waardoor de analyse van de situatie op het vlak van volksgezondheid vertekend raakt, stelt de GGC nog.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?