Wachtrijen aan het Covid-19 testcentrum aan de Jupiterlaan in Vorst

| Wachtrijen aan het Covid-19 testcentrum aan de Jupiterlaan in Vorst.

GGC roept op: 'Ga ook naar apotheken en privélabo's voor test'

JP
© BRUZZ
06/01/2022

De Gemeenschappelijke Gemeenschapscomissie (GGC) wil de druk op de acht Brusselse testcentra en op de eerstelijnszorg verlichten, nu de omikrongolf toeslaat in Brussel. Ze roept mensen daarom op om niet in alle omstandigheden naar een testcentrum te gaan, maar om ook te denken aan apotheken of privélabs

De GGC vraag mensen die een negatief testresultaat willen voor een CST, om te reizen of bij terugkeer van een reis, om zich te laten testen in een van de deelnemende Brusselse apotheken of in een privélaboratorium. Dat verlaagt de druk op de testcentra, zodat mensen die mogelijk Covid-19 hebben er terecht kunnen.

Daarnaast moedigt de GGC burgers die positief getest hebben ten zeerste aan om de online tool zoals het formulier voor mededeling van hoogrisicocontacten te gebruiken. Die tool is bedoeld om de tracingprocedure te versnellen door mogelijk besmette personen snel te identificeren.

Sommige centra zijn drukker dan andere, maar Brusselaars die zich moeten laten testen, vinden altijd een vrij moment, maakt de GGC zich sterk. Ze herinnert er ook aan dat de test-drive-in Heizel gemakkelijk bereikbaar en comfortabel is. De GGC raadt wel aan om een afspraak te maken via het platform brussels.testcovid.be om zeker te zijn van een plek.

Nieuwe termijnen beslist door het Overlegcomité

Vanaf 10 januari zullen regels voor testen, quarantaine en isolatie aangepast worden in het geval van een Covid-19-besmetting of contact met een positieve persoon. De GGC geeft een overzicht:

  • Een persoon die positief test, zal zich gedurende zeven dagen (en niet langer tien dagen) moeten isoleren en drie bijkomende dagen voorzichtig moeten blijven om te zien of diegene geen symptomen ontwikkeld. Gedurende die drie dagen is het verboden om activiteiten uit te oefenen waarbij het niet mogelijk is een mondmasker op te houden, zoals samen eten. Er wordt geen onderscheid gemaakt in de duur van isolatie tussen volledig gevaccineerden en gedeeltelijk gevaccineerden of niet-gevaccineerden.
  • Iemand die zijn boosterprik al kreeg, die zijn laatste basisvaccindosis minder dan vijf maanden geleden kreeg of die minder dan vijf maanden geleden hersteld is, zal zich niet moeten laten testen en niet in quarantaine moeten plaatsen na een hoogrisicocontact, maar die persoon zal de tien dagen na zijn hoogrisicocontact wel voorzichtig moeten zijn.
  • Iemand die nog geen boosterprik kreeg of die zijn laatste basisvaccindosis meer dan vijf maanden geleden kreeg, zal gedurende zeven dagen in quarantaine moeten na een hoogrisicocontact. Die persoon zal de quarantaine vanaf de vierde dag mogen verlaten op voorwaarde dat er (vanaf dag vier) dagelijks een negatieve zelftest afgenomen wordt tot dag zeven na het contact. Ook die persoon zal tot dag tien voorzichtig moeten blijven.
  • Andere (niet-gevaccineerde) personen zullen gedurende 10 dagen in quarantaine moeten na een contact of dagelijks een negatieve zelftest moeten voorleggen vanaf de 7de dag na het contact. Ook zij zullen tot dag 10 voorzichtig moeten blijven.

De test- en quarantaineregels voor reizigers die in België aankomen blijven ongewijzigd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni