Groen licht voor coronavaccin vanaf vijf jaar

© Belgaimage
Updated: 20-12-2021 - 12:21

De ministers van Volksgezondheid verzameld binnen het IMC (Interministeriële Conferentie) hebben maandag het licht op groen gezet voor de vaccinatie van kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De vaccinatie wordt niet verplicht en kinderen met onderliggende aandoeningen krijgen voorrang. Eind december worden de eerste uitnodigingen verstuurd. Voor de vaccinatie van de groep 5-11-jarigen wordt de pediatrische versie van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech gebruikt.

Het politieke groen licht komt er na eerdere positieve signalen en adviezen van het EMA, het Europees Geneesmiddelenagentschap, de Hoge Gezondheidsraad (HGR) het Belgisch Comité voor Bio-Ethiek en de Taskforce vaccinatie.

Het EMA zette eind vorige maand al het licht op groen om het vaccin van Pfizer en BioNTech te zetten bij kinderen van 5 tot en met 11 jaar. De voordelen zijn groter dan de mogelijke risico's, zeker bij kinderen met een verhoogd risico door onderliggende aandoeningen, klonk het toen in een mededeling. Vorige week volgde er in ons land dan ook een positief advies van de HGR.

Vrijwillig en gratis

Met de beslissing van de ministers van Volksgezondheid is de knoop helemaal doorgehakt. Net als bij de rest van de bevolking is de vaccinatie voor 5-11-jarigen vrijwillig en gratis. De groep kinderen met onderliggende aandoeningen - het zou gaan om een beperkte groep - krijgt wel voorrang. Zij zullen uitgenodigd worden volgens de procedure die ook toegepast is voor de adolescenten met onderliggende aandoeningen. "Dit betekent dat huisartsen en kinderartsen de kinderen in kwestie kunnen identificeren en hen op die manier laten uitnodigen om zich te laten vaccineren," staat te lezen in het persbericht van het IMC.

Bedoeling is dat de eerste uitnodigingen voor kinderen met onderliggende aandoeningen eind december nog verstuurd worden. "Er zullen ook informatieve brieven worden verstuurd om de kinderen van 5-11 jaar zonder comorbiditeiten uit te nodigen," vult het IMC aan.

Voor de vaccinatie van kinderen is de ouderlijke toestemming (of de toestemming van een wettelijke voogd) nodig. De deelstaten, die verantwoordelijk zijn voor de praktische uitrol van de vaccinaties, engageren zich om de vaccinatie voor 5-11-jarigen op een "kindvriendelijke manier" te organiseren.

De ministers van Volksgezondheid benadrukken nog dat de vaccinatiestatus van 5-11-jarigen geen impact zal hebben op de toegang die kinderen hebben tot het openbare leven. Er komt dus ook geen Covid Safe Ticket (CST) voor die leeftijdsgroep.

Geen onrustwekkende bijwerkingen

Kinderarts van het Jessa Ziekenhuis en voorzitter van de Belgische Vereniging voor Kindergeneeskunde Marc Raes stelt dat uit studies van Pfizer en de vaccinatie van jonge kinderen in de VS blijkt dat er geen onrustwekkende bijwerkingen zijn, maar hij begrijpt dat ouders twijfelen om hun gezond kind te laten vaccineren. Kinderen worden namelijk meestal niet ziek na een besmetting. "Het is anders dan bij andere vaccins die kinderen wel degelijk beschermen tegen ernstige ziekte," zegt hij.

Voor kinderen met een verhoogd risico of onderliggende aandoeningen is er volgens hem geen twijfel nodig. Zij krijgen best een vaccin. Dat geldt ook voor kinderen die kwetsbare mensen in hun omgeving hebben. "Elke situatie is anders en het moet geval per geval bekeken worden. Het is een genuanceerd verhaal," aldus Raes.

Het is alleszins niet de taak van de kinderarts om mensen te overtuigen om hun kind te laten vaccineren. Een pediater kan wel wetenschappelijke en objectieve informatie geven, stelt hij.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?