Een covid-19-test

| Een covid-19-test.

Huisartsen vragen volledige herziening van testbeleid

© Belga
26/11/2021

"Wij zijn ontgoocheld en ongerust," zegt Roel Van Giel van Domus Medica. "Walk-in-testcentra zijn onvoldoende om de druk op de huisartsen te verlichten. We vragen een volledige herziening van het testbeleid, dus zowel de testafnames, de bezorging van codes en attesten en een vaste, duidelijk quarantaine voor iedereen die getest moet worden."

Van Giel is ontgoocheld dat er vrijdag geen knopen zijn doorgehakt door het Overlegcomité. "Woensdag is er niets beslist in de interministeriële conferentie Volksgezondheid en vandaag schuift men die beslissingen hierover alweer door naar een nieuw IMC morgen," zegt hij. "Ik heb er maar weinig vertrouwen in. Wij hadden woensdag een zeer duidelijk plan voorgesteld met de minimumvereisten om het voor huisartsen weer haalbaar te maken, maar daar is niets mee gedaan. Ik word er moedeloos van."

Van Giel had concretere zaken verwacht, zoals een volledige herziening van het testbeleid. "Nu zijn er 10.000 hoogopgeleide artsen die zich hoofdzakelijk bezighouden met het verstrekken van testcodes, informatie over testen en quarantaine en doorverwijzen naar testcentra", zegt hij. "Wij moeten ons weer kunnen concentreren op de zorg, het triëren van mensen en ervoor zorgen dat zij die het nodig hebben, kunnen opgenomen worden in het ziekenhuis."

Geautomatiseerd systeem

Van Giel stelt voor om te werken met een geautomatiseerd systeem om testcodes aan te vragen en attesten voor de werkgever en dergelijke te verstrekken. "We zitten dagelijks met 20 à 25.000 positieve testen. Die mensen hebben allemaal minstens met vier of vijf andere mensen contact gehad. Het gaat dus om 125.000 testen per dag. Koppel daar een verplichte quarantaine aan van vijf dagen, dat is duidelijk voor iedereen. In die tijd kunnen mensen hun administratie georganiseerd krijgen en worden huisartsen niet dagelijks gebeld in afwachting van hun resultaat of een tweede test. Met een paar walk-in centra gaat het zeker niet lukken om de druk op de huisartsen te verlichten," besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni