Marc Noppen (CEO UZ): 'Overleg en compromissen zijn goed als je genoeg geld en tijd hebt'

© BRUZZ
30/11/2023
Updated: 01/12/2023 09.43u

Marc Noppen begrijpt niet dat zo weinig Nederlandstalige huisartsen zich in Brussel vestigen. "Niet alleen krijg je in Brussel een gratis taalbad, je kan hier ook de meest fantastische pathologieën diagnosticeren," aldus de ceo van het UZ Brussel.

Hij begrijpt ook niet waarom je in vele Brusselse ziekenhuizen niet in het Nederlands terecht kunt. Met het UZ Brussel bewijst Noppen dagelijks dat dat wel kan: "Iedereen die bij ons werkt, spreekt vroeg of laat Nederlands." Het merendeel van de patiënten die bij het UZ aankloppen wordt in zijn taal geholpen 'whatever it may be'.

"Dat is niet alleen een kwestie van respect en elementaire beleefdheid," vindt Noppen. "De uitkomst van de zorg is ook beter als je de patiënt in zijn of haar taal bejegent."

Sommige andere Brusselse ziekenhuizen noemen het UZ daarom "l'exemple à suivre."

In zijn nieuwste boek 'Gewoon anders' toont Noppen zich een koele minnaar van onze Belgische overlegcultuur. "Overleg en compromissen zijn goed als je genoeg tijd en geld hebt. Maar als je in tijden van crisis zo lang overlegt tot je de perfecte oplossing hebt gevonden, moet je dikwijls al duizenden overlijdens betreuren."

Noppen citeert terzake Michael Ryan van het WHO, die "snelheid belangrijker vindt dan perfectie."


Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte , BRUZZ 24 , Brussel , Samenleving , Marc Noppen , uzbrussel , huisartsen , aanpak coronacrisis

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni