Podcast

Historicus Koert Debeuf: 'Brussel is globaliserende stad'

© BRUZZ
22/12/2022
Updated: 23/12/2022 08.49u

Historicus Koert Debeuf noemt Brussel in A La Carte een "globaliserende stad en een voorbeeld voor andere multiculturele steden." Brussel gaat daarmee tegen de hedendaagse trend in die de globalisering terugdraait. Debeuf beschrijft die trend naar "minder globalisering en meer tribalisme" in zijn nieuwe boek 'Waarom dit niet de laatste oorlog is'.

"Globalisering heeft zeker haar negatieve kanten, leidt tot botsingen, zelfs rellen," zegt Debeuf, "maar ook tot de botsing van ideeën, nieuwe stromingen en tot de bruisende stad die Brussel vandaag is."

Debeuf is er graag bij wanneer het ergens in de wereld brandt. Zo was hij in 2011 en tijdens 2012 tijdens de Arabische Lente aanwezig op het Tahrirplein. De auteur, in een vorig leven nog woordvoerder van premier Guy Verhofstadt geweest, verklaart oorlogsvoering en revoluties vanuit de psychologie van landen en met name het historische ressentiment dat zij soms honderd jaar meedragen.

Debeuf onthult in zijn boek ook de Europese arrogantie in de wereld: "In Afrika circuleert de boutade dat je van de Chinezen een ziekenhuis krijgt en van de Europeanen een les in democratie en mensenrechten."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni