A La Carte met Peter de Caluwe: 'Opera gaat over wat ons in Europa verbindt'

© BRUZZ
28/03/2024

"Een ding houdt ons samen en dat is onze cultuur. En opera is daar de emanatie van," zegt Peter de Caluwe. Hij begint binnenkort aan zijn laatste seizoen als operadirecteur. Over zijn toekomst kan hij nog niets kwijt, maar "De Munt is wel het mooiste project dat ik in mijn leven gedaan zal hebben."

Zowel politiek als economisch zit Europa in een eindfase, beweert De Caluwe. Daarom blijft het nodig om te investeren in cultuur. "In wie wij zijn. Tegenwoordig zitten wij in een erg defensieve houding. We wapenen ons tegen de andere, in plaats van te zoeken naar wat ons als mensen met elkaar verbindt."

"Ik hou mijn hart vast als de militaire uitgaven omhoog zouden gaan, want waar gaan ze het geld vinden?"

De Munt gooit dezer dagen hoge ogen met de nieuwe creatie 'Rivoluzione e Nostalgia', waarbij zestien opera's van Verdi tot één nieuwe productie worden samengesmeed. Vorig seizoen was 'Bastarda' een soortgelijke "hybride" compilatie van zelden uitgevoerde opera's van Donizetti. En volgende seizoen zijn de drie bekende opera's van Monteverdi aan de beurt.

Volgens De Caluwe zouden Verdi en Monteverdi absoluut toejuichen wat De Munt doet. "Ook al zijn wij daar vandaag uniek in, om opera's open te breken. Er is maar één operahuis in de wereld dat dat doen. Maar het maakt wel duidelijk dat opera hedendaags en van alle tijden kan zijn."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte , Brussel , Samenleving , Peter De Caluwe , De Munt , opera

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni