© UKZKF

Iris Ziekenhuizen zagen aantal operaties in 2020 met een derde dalen

© Belga
23/03/2021

De coronacrisis heeft heel wat uitgestelde zorg met zich meegebracht. Dat blijkt uit cijfers van de Iris Ziekenhuizen die door Brussels parlementslid Bianca Debaets (CD&V) werden verkregen. Het aantal bezoeken aan de spoedgevallen lag in 2020 sinds de uitbraak van corona bijna een kwart lager dan in 2019 en het aantal operaties daalde met liefst een derde.

De cijfers zijn gebundeld uit vijf ziekenhuizen van het Iris netwerk. Het gaat om het Sint-Pieterziekenhuis, het Brugmannziekenhuis, de Iris Ziekenhuizen Zuid, het Jules Bordet Instituut en het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola.

In vergelijking met het jaar 2019 tonen de statistieken dat er in 2020 van de maanden maart tot december 22,7 procent minder bezoeken waren aan de spoedgevallen. Het aantal opnames in de operatiekwartieren daalde zelfs met 33,1 procent. De klassieke ziekenhuisopnames en de opnames voor dagchirurgie daalden met 27,1 procent. De cijfers tonen ook dat in 2020 nog eens 27,5 procent minder gebruikt werd gemaakt van beeldvorming zoals radiologie, MRI en echografie.

"Uiteraard waren deze cijfers wel te verwachten, maar op zich zijn ze toch redelijk onthutsend. De ziekenhuizen hebben het nog altijd verre van makkelijk in deze uitzonderlijke omstandigheden, en het ziet er helaas niet naar uit dat dat op korte termijn fel zal verbeteren", stelt Debaets.

De Iris Ziekenhuizen hebben sinds vorige week een deel van de behandelingen uitgesteld om intensieve zorgen niet extra te belasten. De COVID-19-patiënten bezetten er nu 45 procent van de bedden op intensieve zorgen en de stijging zet zich voort.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie