Iriscare financiert alternatieven voor rusthuizen in Brussels Gewest

20220813_rusthuis_woonzorgcentrum Warlandis
© JV/BRUZZ
| Raymond heeft niet veel dorst, zegt hij.
© JV/BRUZZ
| Raymond heeft niet veel dorst, zegt hij.

Om de verscheidenheid aan ouderenstructuren in Brussel te ondersteunen, financiert Iriscare - de Brusselse instelling voor sociale bescherming - verschillende alternatieven voor rusthuizen. De projectoproep van vorig jaar leverde drie nieuwe projecten op. Dat meldt Iriscare vrijdag.

Het eerste nieuw project is een haalbaarheidsstudie van het OCMW Molenbeek voor een kleinschalige groepswoning voor dementerenden. Daarnaast is er het cohousingproject Abbeyfield en Maison Griottes, een gemeenschappelijke woning voor ouderen met 37 studio's.

Via meerjarenovereenkomsten met een looptijd van drie jaar financiert de instelling daarnaast vier projecten. Het gaat om kangoeroewoningen van het OCMW Molenbeek, de uitbreiding Andromeda van het OCMW Sint-Lambrechts-Woluwe (groepswoningen voor kwetsbare personen), het Ergo 2.0-project dat een netwerk van wijkergotherapeuten ontwikkelt, en gemeenschappelijke en intergenerationele woningen van het OCMW van de Stad Brussel.

Verder worden nog projecten gefinancierd naar aanleiding van een projectoproep uit 2022: het project autonomiekrediet tegen nul procent (vzw Solival) dat een lening tegen nul procent voorziet voor personen met een handicap en/of zestigplussers voor inrichtingswerken om zelfstandig te kunnen wonen, en het eerste project van de vzw Vice Versa rond gezamenlijk huren voor ouderen met cognitieve problemen opzetten, dat geïnspireerd is op het Quebecse model Carpe Diem.

Serviceresidenties

Naast deze projecten ondersteunt Iriscare ook de ontwikkeling van sociale serviceresidenties. Het gaat om serviceresidenties met betaalbare prijzen, eventueel aangepast aan de financiële mogelijkheden van de bewoners, en een gemeenschapsvisie, gericht op het stimuleren van de sociale relaties tussen de bewoners, maar ook op het contact met de wijk.

Voor Brussels minister van Welzijn Alain Maron (Ecolo) komen deze projecten "tegemoet aan de behoeften en wensen van de ouderen: toegankelijke, menselijke structuren die deel uitmaken van hun wijk en het verenigingsleven ervan. We creëren nieuwe leefruimten waar ouderen worden verzorgd."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?