Leeftijd coronapatiënten in ziekenhuis daalt: 'Meesten tussen 50 en 69'

© Belgaimage
| Professor Marc Noppen, CEO van het Universitair Ziekenhuis Brussel, ziet in de tweede golf jongere Covid 19-patiënten

De gemiddelde leeftijd van de opgenomen Covid-patiënt in de tweede golf is een stuk lager dan in de eerste. "De grootste groep die we zien zijn 50- tot 69-jarigen", zegt Marc Noppen, ceo van het UZ Brussel. Ook Kenneth Coenye, hoofdarts in de kliniek Sint-Jan, bevestigt dat.

Het is Het Laatste Nieuws dat Noppen daarover vrijdag citeert, en de UZ-ceo bevestigt de evolutie ook aan BRUZZ.

"Sinds het begin van de tweede golf, half september, zijn onze coronapatiënten gemiddeld jonger dan tijdens de eerste golf", zegt Noppen. "Als ik naar de laatste cijfers van vrijdagochtend kijk, is de grootste groep Covid 19-patiënten tussen de 50 en 69. In de eerste golf zagen we tot 80-plussers, dat gebeurt nu toch veel minder."

Ook Kenneth Coenye, hoofdarts in de Kliniek Sint-Jan, ziet die trend al sinds september. "In november is dat helemaal doorgebroken. Sindsdien zien we steeds vaker vijftigers met zware Covid, die er in sommige gevallen ook aan overlijden."

Woonzorgcentra

Waarom de gemiddelde leeftijd van mensen die met corona in het ziekenhuis belanden daalt, weten de dokters niet. "Het gaat waarschijnlijk om een combinatie van redenen", zegt Noppen.

"Tijdens de eerste golf zijn de hoogbejaarden een beetje aan de aandacht ontsnapt. Het heeft een hele tijd geduurd voor we doorhadden dat zij massaal stierven in woonzorgcentra. Daar is nu veel meer aandacht voor. De woonzorgcentra hebben aanvullende maatregelen getroffen om de bewoners te beschermen. Daardoor gebeuren er minder besmettingen en zijn er dus ook minder hospitalisaties."

"Daarnaast zijn de behandelingsmethodes intussen verbeterd, en zijn vijftigers en zestigers sowieso sterker. Zij blijven langer in leven, dus ook langer in het ziekenhuis en de statistieken. De gemiddelde ligduur op intensieve zorgen in het UZ is 4 tot 6 weken, en daarna moeten ze vaak nog weken op de revalidatieafdeling blijven."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?