| (archiefbeeld)

PS-voorzitter Paul Magnette wil dat er tegen begin maart een einde komt aan het gebruik van het Covid Safe Ticket in België. Dat heeft hij dinsdagochtend laten verstaan op radiozender Bel-RTL.

"In België moeten we vanaf het begin van maart zonder CST verder kunnen," zo verklaarde Magnette. Dan zou het CST dus niet meer nodig zijn voor toegang tot de horeca of culturele of andere evenementen in ons land. Magnette stipt wel aan dat het document nog nodig zou kunnen zijn voor reizen naar het buitenland, in functie van de beslissingen die derde landen nemen.

Magnette toonde zich enkele maanden geleden nog een warme pleitbezorger van een verplichte vaccinatie, maar de voorzitter vindt die kwestie dezer dagen "niet meer actueel".

Ook Ecolo-vicepremier Georges Gilkinet liet al weten dat hij het CST liever ziet verdwijnen. Zolang de coronabarometer voor ons land code rood of oranje aanduidt, is er een rol weggelegd voor het CST. In code geel valt het verplicht gebruik weg. Er wordt verwacht dat het Overlegcomité begin maart fase geel zal kunnen inluiden. Intussen zal de Kamer het debat voeren over het CST.

Geschreven adviezen

Dinsdag besliste de bevoegde commissie geen hoorzittingen te organiseren, tot onvrede van de oppositie. Er worden enkel geschreven adviezen gevraagd van het Raadgevend Comité voor Bio-ethiek, de Hoge Gezondheidsraad en het Federaal Instituut voor de bescherming en de bevordering van de Rechten van de Mens (FIRM).

Volgens de Vivaldi-partijen werden immers al talloze adviezen ingewonnen tijdens de hoorzittingen over de verplichte vaccinatie tegen corona. Die waren quasi unaniem tegen het idee van een vaccinatiepas en er vielen al tal van pleidooien te noteren om het CST op te heffen. Woensdag komt coronacommissaris Pedro Facon naar de commissie. In zijn geschreven rapport toont hij zich voorstander van een vaccinatiepas, eerder dan een verplichte vaccinatie.

De geschreven adviezen worden binnen twee weken verwacht. Na de krokusvakantie zou het debat plaatsvinden in commissie.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni