| De hoofdzetel van de PS in de Keizerslaan.

PS niet van plan om coalitievorming te blokkeren in Brussel

© belga
11/06/2024
Updated: 11/06/2024 11.39u

Het Bureau van de Brusselse Federatie van de PS is maandagavond samengekomen om de resultaten van de verkiezingen te analyseren. Vanwege het goede resultaat in Brussel liet de afdeling alvast doorschemeren dat ze regeringsdeelname niet uitsluiten. De PS zal de formatie in Brussel niet blokkeren door aan de kant te blijven staan, zegt PS-kopstuk Karine Lalieux.

De PS verliest in Wallonië, maar houdt redelijk stand in Brussel. De MR werd in Brussel aan Franstalige kant wel de grootste partij, met 20 zetels, gevolgd door de PS (16, -1 zetel), PTB (15), Les Engagés (8), Ecolo (7) en Défi (6).

Het Bureau zegt maandagavond nota te hebben genomen van de "progressieve boodschap van de kiezers, die in contrast is met de rechtse tendensen van bepaalde partijen. Dat is een boodschap waarnaar geluisterd moet worden."

Het maakte maandag ook allusie aan de verklaring van PS-voorzitter Paul Magnette eerder op de avond. Die verklaarde dat de partij a priori op alles niveaus in de oppositie zal stappen, "maar hij constateerde ook dat het in Brussel moeilijk zal worden voor de andere partijen om het zonder de PS te doen."

'Gaan formatie niet blokkeren'

Dat stelt ook uittredend minister van Pensioenen Karine Lalieux, voor de PS verkozen in het Brussels parlement, vast. "We willen ons niet tegen elke prijs verkopen, maar gaan de formatie niet blokkeren," benadrukt ze. Voor Lalieux kan er geen sprake zijn om deel te nemen aan een besparingsregering die in de sociale zekerheid snijdt. Daarom verwachten de Franstalige socialisten een signaal van de MR inzake huisvesting, begroting en sociaal beleid.

Karine Lalieux verzekerde ook dat er geen contacten met de PVDA zijn over de vorming van een alternatieve meerderheid met Ecolo.

Als PVDA niet betrokken wordt bij de regeringsonderhandelen, zal MR de PS niet kunnen uitsluiten om tot een meerderheid te komen. De enige andere optie is een coalitie met MR, Les Engagés en de twee grote verliezers Ecolo en Défi, maar die twee laatste zijn absoluut geen vragende partij.

"We zullen niet naar de pijpen dansen van sommigen, gezien de resultaten. Men zal rekening moeten houden met de Brusselse PS, die geen regressief beleid zal voeren dat de Brusselaars zou schaden," klinkt het nog bij het Bureau.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni