Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

| Marc Noppen, directeur UZ Brussel

Marc Noppen: 'Mogelijkheid openhouden om te verstrengen'

© Belga
21/12/2021

Terwijl de besmettingscijfers in België en in Brussel dalen dreigt de omikronvariant binnenkort roet in het eten te gooien. Volgens Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel, komt er in 2022 een vijfde golf aan. Hij vraagt het overlegcomité van woensdag om klaar te zijn om, indien nodig, te verstrengen.

In het UZ Brussel worden momenteel 55 Covid-19-patiënten verzorgd, waarvan 18 patiënten op de afdeling intensive care liggen. Sinds vorige week werden 21 nieuwe coronagevallen opgenomen en konden 11 patiënten het ziekenhuis verlaten. Ondanks de algemene daling in Brussel zag het UZ er wel enkele coronagevallen bijkomen. "We zien natuurlijk ook patiënten die van buiten Brussel komen, maar het klopt dat we blijven hangen rond de 55 Covid-19-gevallen," zegt Noppen.

De wiskundige van het UZ Brussel voorspelt nog een daling tot het einde van het jaar, maar door de opkomst van de omikronvariant wordt die snel teniet gedaan. "Hij voorspelt ook dat we vanaf januari een stijging zien van de opnames, allicht ook op intensive care, met een vijfde golf en piek rond eind februari. Dat ziet er niet goed uit," aldus Noppen.

'Zeker geen versoepelingen'

Zijn oproep naar de beleidsmakers en het overlegcomité is om maximaal te blijven inzetten op de boosterprikken en de maatregelen te behouden en vooral te controleren. "Zeker geen versoepelingen, met alle respect voor de getroffen sectoren", stelt de CEO van het UZ Brussel.

"Moeten er bijkomende maatregelen komen? Volgens sommige experten wel. Als je ziet wat er in andere landen gebeurt, denk ik toch dat we de mogelijkheid om te verstrengen open moet houden," besluit hij.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni