Mondmaskers wel nog op sommige internationale treinen

© Belga
20/05/2022

Hoewel de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer maandag wegvalt, zal een reiziger op sommige internationale treinen voorlopig wel nog een mondmasker moeten dragen. Dat is onder meer het geval op de nachttrein naar Oostenrijk en op Thalys-treinen van en naar Duitsland.

"Voor internationale reizen blijven de specifieke maatregelen van de treinmaatschappij in kwestie van toepassing," zo waarschuwde spoorwegmaatschappij NMBS vrijdag in een persbericht over het afschaffen van de mondmaskerplicht op het openbaar vervoer in België vanaf maandag.

En er zijn inderdaad nog internationale treinen waarop het mondmasker vooralsnog verplicht blijft. Dat is bijvoorbeeld het geval bij hogesnelheidstreinoperator Thalys, maar alleen op de treinen van en naar Duitsland. "Omdat Duitse wetgeving dit voorlopig nog steeds verplicht," aldus Thalys-woordvoerder Mattias Baertsoen.

Ook de op Nightjet, de nachttrein van de Oostenrijkse spoorwegmaatschappij ÖBB tussen Brussel en Wenen, moeten reizigers nog een mondmasker (FFP2-masker) dragen. Het mag alleen afgezet worden wanneer de reiziger in de eigen bubbel is en in de eigen cabine, en tijdens het slapen, zo staat op de Nighjet-website.

Op de hogesnelheidstreinen van Eurostar daarentegen wordt de mondmaskerplicht, die nog gold in de treinen en de stations, afgeschaft. Dat geldt voor het hele netwerk, zegt woordvoerster Stefanie Van Mierlo.

In het Groothertogdom Luxemburg is het nog verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer. In Nederland en Frankrijk is dat niet meer het geval.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , Mobiliteit , mondmaskerplicht , internationale treinverbindingen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni