Een passagier met mondmasker in de Brusselse metro

| Een passagier met mondmasker in de Brusselse metro.

Geen mondmaskers meer op openbaar vervoer vanaf 23 mei

CD
© BRUZZ
20/05/2022

De coronabarometer die sinds maart dit jaar op code geel stond, wordt gedeactiveerd. Dat heeft het Overlegcomité beslist. De mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en het Passenger Locator Form (PLF) verdwijnen.

Het aantal besmettingen en hospitalisaties dalen en het reproductiegetal blijft constant lager dan 1, wat wil zeggen dat er een zwakkere circulatie van het virus is. Ook het aantal ingenomen bedden op intensieve zorgen schommelt al een hele tijd rond de 100 en blijft daarmee ver onder de drempel van 300. Daarom besloot het Overlegcomité om de coronabarometer te deactiveren.

De mondmaskerplicht vervalt overal behalve in ziekenhuizen, bij dokters en in apotheken. In het openbaar vervoer is het dus niet langer verplicht. Wel blijft het mondmasker aangeraden op erg drukke plaatsen of in zorgomgevingen zoals woonzorgcentra of bij de tandarts, kinesist, psycholoog of logopedist. Ook raadt het Overlegcomité aan om binnenruimtes goed te ventileren.

Het verbod op niet-essentiële reizen van buiten de Europese Unie wordt opgeheven. Daarnaast vervalt de verplichting om te testen op dag 1 en 7, de quarantaine van 10 dagen en het kunnen voorleggen van het Passenger Locator Form en een geldig vaccinatie-, herstel- of testcertificaat. Reizigers die uit een land komen met een nieuwe zorgwekkende variant, moeten dit wel nog doen.

Crisisbeheer

Het Overlegcomité nam ook een aantal beslisisngen over crisibeheer of 'pandemic preparedness'. De regeringen willen de zogenaamde 'verdedingingslinies' die sinds de pandemie zijn opgeworpen, denk aan testing, contact tracing, vaccinatie en ventilatie, duurzaam verankeren. Ze vragen daarvoor advies aan het 'Covid Focal Point', dat daarvoor nauw zal samenwerken met de deelstaten.

Het IMC Volksgezondheid gaat verder onderzoeken of en hoe een extra boosterprik voor een betere bescherming tegen een eventuele nieuwe golf kan zorgen.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke tot slot gaat de epidemiologische meerwaarde van het Coronacertificaat en zijn plaats in de barometer verder onderzoeken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Gezondheid , mondmaskerplicht

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni