Alain Maron (Ecolo), sinds 18 juli 2019 Brussels minister van Milieu, Klimaat, Sociale Integratie, Gezondheid, Energie, Water, Netheid en de Haven van Brussel

| Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo)

Geen wettelijke basis voor Brusselse mondmaskerplicht

SVG
© BRUZZ
23/03/2022

Er is sinds 11 maart geen wettelijke basis voor de huidige coronamaatregelen in het Brussels Gewest. Dat is zopas gebleken in de commissie Gezondheid van het Brussels parlement. Minister Alain Maron (Ecolo) wil nu snel een pandemiewet laten stemmen, maar de oppositie is verbolgen over de manier waarop hij die door het parlement wil jagen. “Dit gaat over grondrechten. Dat verdient een stevig parlementair debat.”

“Er was ons een technische aanpassing aangekondigd,” zegt N-VA-parlementslid Gilles Verstraeten, “maar dit is een Brusselse mini-pandemiewet. Als we weten hoeveel discussie daarover is geweest op het federale niveau dan kunnen we deze manier van werken alleen maar onaanvaardbaar noemen.”

Ook de andere oppositiepartijen, MR en Les Engagés (het vroegere CDH), zijn niet te spreken over de manier waarop de Brusselse regering de ordonnantie door het parlement wil jagen. De parlementsleden kregen pas maandag de tekst te zien. Er is geen Franse vertaling van het advies van de Raad van State. Er is geen tijd om amendementen in te dienen. “Men vraagt ons om in twee dagen de regering de toestemming te geven om de grondrechten verregaand in te perken. Dat kan niet,” aldus nog N-VA-parlementslid Verstraeten.

Minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) antwoordt dat hij niet anders kan dan op deze manier te werk te gaan. “Er was voorzien om de federale fase te laten aflopen eind april (waardoor alle sanitaire maatregelen vervallen, nvdr), maar op 3 maart heeft het overlegcomité beslist om die al op 11 maart te laten aflopen. Ik was daar zelf geen voorstander van, maar dat is wat het Overlegcomité beslist heeft. Daardoor is er momenteel in Brussel geen wettelijke basis voor preventieve maatregelen in de strijd tegen de pandemie.”

Mondmaskerplicht

Vlaanderen heeft dat probleem niet. Het Vlaams epidemiedecreet van 2003 laat toe om met een eenvoudig ministerieel besluit sanitaire maatregelen te nemen, zoals de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer.

De ordonnantie die Maron nu snel door het parlement wil laten goedkeuren geeft de Brusselse regering ruime bevoegdheden om in het kader van Covid-19 lockdowns in te stellen, afstandsregels in te stellen, de mondmaskerplicht op te leggen of het CST in te voeren in horeca of culturele instellingen.

Maar volgens Maron is het enkel de bedoeling om de huidige pandemiemaatregelen een wettelijke basis te geven. “Het gaat maar om twee maatregelen: de mondmaskerplicht in het openbaar vervoer en in de ziekenhuizen.”

'Geen solide basis'

De oppositie vraagt nu meer tijd om de tekst te bestuderen.

Maron: “Als het parlement de tekst wil uitstellen moet het parlement ook beseffen dat zolang de tekst niet gestemd is, er geen solide juridische basis meer is voor de huidige pandemiemaatregelen in Brussel.”

De parlementszitting werd geschorst en er is beslist om de bespreking een week uit te stellen. Volgende week vrijdag zou het Brussels parlement de ordonnantie kunnen goedkeuren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Politiek, Gezondheid, algemeen mondmaskerplicht, mondmaskers, mondmaskerplicht, coronamaatregelen, pandemiewet, Alain Maron

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni