Reportage

Mondmaskerplicht verdeelt Molenbeek: 'Is er dan een Molenbeekse coronavariant?'

KVDP
© BRUZZ
14/04/2022
Updated: 14/04/2022 18.17u

| De mondmaskerplicht op de markt in Molenbeek wordt niet door iedereen nageleefd

De gemeente Molenbeek heeft op eigen houtje opnieuw een mondmaskerplicht ingevoerd in de openbare ruimte. Op de wekelijkse donderdagmarkt reageren inwoners verbaasd. "Zitten we hier dan met een speciale, Molenbeekse coronavariant?"

Het nieuws sloeg gisteren in als een kleine bommetje: Molenbeek verplicht het dragen van een mondmasker opnieuw. Nochtans geldt de maatregel al sinds 1 april, alleen had de gemeente er zelf niet bepaald uitgebreid over gecommuniceerd. Een ietwat verstopt bericht op de gemeentelijke website – op de homepagina is het niet te zien – wijst op de politieverordening die de maatregel dekt.

Binnen is het mondmasker nog tot het einde van de maand verplicht in de publiek toegankelijke ruimten van gemeentediensten, buiten moet het voor iedereen ouder dan twaalf bij verplaatsingen in de straten van het gemeentelijk test- en vaccinatiecentrum, de Ribaucourtstraat, de Ninoofse- en Gentsesteenweg en het Sint-Jan-Baptistvoorplein. Ook op de markt is een mondmasker verplicht.

"Ramadan? Alsof er daarbuiten niet zoveel mensen naar de markt komen. Laat me toch niet lachen"

Malika, heeft weinig begrip voor de maatregel

"Ik had het vanochtend gehoord op de radio, maar ik begrijp niet goed waarom het moet," zegt marktkramer Hassan op het Gemeenteplein, waar elke donderdagvoormiddag een markt is. "Klopt het dat dat enkel in Molenbeek moet? Gaat het virus hier dan meer rond dan elders? Ik vind het bizar," gaat hij verder terwijl hij zijn mondmasker vanonder zijn kin tot op zijn neus schuift.

mondmaskerplicht markt molenbeek gemeenteplein molenbekenaars groenten

| De mondmaskerplicht op de markt in Molenbeek wordt wel nageleefd door deze marktkramer

Veel Molenbekenaren zijn niet op de hoogte van de maatregel die ondertussen al twee weken van kracht is. Wie de markt betreedt, wordt er ook op geen enkel moment op attent gemaakt door bijvoorbeeld informatieborden zoals we die tijdens de federale fase van het crisisbeheer van de coronapandemie hebben gezien.

Desondanks dragen al bij al heel wat mensen toch een mondmasker op de markt. "Ik draag het mondmasker al sinds het begin van de pandemie, om mezelf en mijn gezin te beschermen," vertelt vijftiger Mhamed. "Op mijn werk moet ik het al een jaar dragen en het stoort me niet. Het is toch maar een lapje stof? Buiten het werk draag ik een mondmasker afhankelijk van de situatie, bijvoorbeeld op drukke plaatsen."

"Ik vind het normaal dat je hier of op andere plaatsen waar veel volk samenkomt een mondmasker moet dragen"

Nouria, draagt het mondmasker nog

Verplichting of niet, ook Nezet draagt een mondmasker om dezelfde redenen als Mhamed. "Uit angst voor het coronavirus," vertelt de vrouw. "Ik ben zelf al eens besmet geweest en ben toen doodziek geweest. Ik dacht dat ik eraan was. Als ik niet gevaccineerd was, stond ik hier nu waarschijnlijk niet. Bovendien voel ik me verplicht om het mondmasker te dragen, omdat mijn moeder een nierdialyse moet ondergaan."

Haar moeder loopt ergens rond op de markt, en dat veel mensen met het mondmasker op de kin naar de markt gaan maakt haar boos. "Ik heb de indruk dat de meeste mensen de regel niet respecteren," zucht ook Nouria, die net als haar tienerkinderen gemaskerd rondloopt. "Ik vind het normaal dat je hier of op andere plaatsen waar veel volk samenkomt een mondmasker moet dragen. Bovendien is er door de ramadan nu nog meer volk op de markt, maar volgens mij draagt de meerderheid het mondmasker niet."

Steekproefgewijs tellen we een vijftal minuten lang de mensen op de markt met en zonder mondkapje: 34 tegenover mensen dragen het mondmasker op een correcte wijze, 54 dragen er geen of laten hun mondkapje onder de kin hangen. We doen dezelfde test wat verderop op de Gentsesteenweg: 78 zonder en 47 mensen met mondmasker.

mondmaskerplicht markt molenbeek gemeenteplein molenbekenaars

| De mondmaskerplicht op de markt in Molenbeek: een gemengd beeld

De gemeente Molenbeek reageert, we gingen ook in Etterbeek horen of zij gelijkaardige plannen hebben

In haar argumentatie voor de maatregel verwijst de burgemeester onder meer naar de ramadan, de islamitische vastenmaand. Daardoor zouden meer mensen samenscholen, waardoor het risico op verspreiding groter is. "Ramadan? Alsof er daarbuiten niet zoveel mensen naar de markt komen. Laat me toch niet lachen," reageert Molenbekenaar Malika.

Dat een mondmasker in openlucht moet, maar niet wanneer iemand bijvoorbeeld een winkel binnenstapt, kan ze al helemaal niet begrijpen. "En in de Nieuwstraat? Moet het mondmasker daar? Het is te belachelijk voor woorden." "En in Koekelberg? Moet het daar ook?" vraagt marktkramer Hamza. "Dat is toch niet normaal, dat alleen wij geviseerd worden. Zitten we hier dan met een speciale, Molenbeekse coronavariant?"

Wie de maatregel niet respecteert, kan rekenen op een boete tot 350 euro, tenminste als hij/zij betrapt wordt. Op de markt zien we geen politieagenten en de twee stadswachten die we zien spreken passanten ook amper aan. Of de politie al mensen beboet heeft, wil de politiezone niet kwijt.

Andere gemeenten volgen niet

Met de maatregel wil de gemeente er vooral op wijzen dat het coronavirus nog circuleert. Burgemeester Catherine Moureaux (PS) verwijst naar het stijgende aantal besmettingen in haar gemeente, al valt dat voorlopig wel nog goed mee. De voorbije dagen is het aantal besmettingen er met 19 procent gestegen en de gemeente behoort tot de Brusselse gemeenten met de laagste incidentie (het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op 14 dagen, red.).

Wat dat laatste betreft doen vooral Sint-Pieters-Woluwe en Etterbeek het slecht, met een incidentie die meer dan twee keer hoger ligt dan in Molenbeek. Toch zijn die gemeenten niet van plan om het Molenbeekse voorbeeld te volgen. "Ja, de cijfers stijgen, maar ze zijn nog niet alarmerend," zegt de kabinetschef van burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoit Cerexhe (Les Engagés). "Bovendien is de vaccinatiegraad hier redelijk hoog (Sint-Pieters-Woluwe heeft de hoogste vaccinatiegraad in het gewest, Molenbeek de laagste). Tenzij er een gewestelijke beslissing volgt, gaan wij geen nieuwe maatregelen invoeren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Gezondheid, mondmaskerplicht, mondmasker coronavirus, coronacrisis, gemeenteplein molenbeek, markt Molenbeek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni