18 januari 2021: toediening van het Moderna-vaccin aan het zorgpersoneel van de Iris Zuid-ziekenhuizen in Brussel

Nieuwe vaccinatiecampagne in najaar

© Belga
06/07/2022
Updated: 06/07/2022 13.56u

Dit najaar komt er een nieuwe vaccinatiecampagne. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. De campagne is vooral gericht op 50-plussers en zorgpersoneel.

"De pandemie is duidelijk nog niet voorbij," zei Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, op een online persconferentie. "We zitten momenteel in de zevende golf, er zijn substantieel meer opnames in die ziekenhuizen en die nemen nog toe." Volgens Ramaekers zal COVID ons in het najaar en de winter nog altijd parten spelen en kunnen we ons verwachten aan nieuwe golven. "Maar vaccinatie is en blijft onze belangrijkste verdedigingslinie."

Op basis van adviezen van de Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft de interministeriële conferentie Volksgezondheid beslist om vanaf begin september een "herfstcampagne" te lanceren.

Herfstbooster

De groep van 65-plussers en mensen met een verzwakt immuunsysteem krijgt een proactieve uitnodiging voor een "herfstbooster". Het zorgpersoneel in de ziekenhuizen en de eerstelijnszorg (huisartsen, apothekers, thuisverpleegkundigen) is de tweede prioritaire groep. Ook de groep van 50 tot 64 jaar wordt uitgenodigd.

Personen die ouder zijn dan 85 en in juni al een tweede boosterprik kregen, komen in het najaar opnieuw in aanmerking voor een volgende boosterprik. Hetzelfde geldt voor de bewoners van de woonzorgcentra.

Voor de groep van 18 tot 50 jaar zijn er onvoldoende wetenschappelijke gegevens om een massacampagne te lanceren. Voor hen zal wel een booster mogelijk zijn op individuele basis. Voor de groep van 6 tot 17 jaar is het wachten op bijkomende wetenschappelijke gegevens of die groep een herfstbooster moet krijgen. Voor hen is dus geen herhalingsprik voorzien. Een uitzondering is er voor jongeren die een stage lopen in de zorg.

1,7 miljoen Belgen nog geen booster

De ministers van Volksgezondheid roepen de mensen die nog geen eerste boosterprik hebben laten zetten, intussen op om dat alsnog te laten doen. Liefst 1,7 miljoen Belgen hebben dat nog niet gedaan en zijn daardoor quasi niet meer beschermd tegen het coronavirus.

Federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke onderstreepte nogmaals dat de bestaande vaccins uiterst werkzaam zijn, en dan zeker tegen hospitalisatie. Er zijn intussen ook aan de omikronvariant van het coronavirus aangepaste vaccins, maar die hebben nog geen groen licht gekregen van het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA), en het is dus niet zeker of die vanaf september ingezet zullen kunnen worden. "Maar de bestaande vaccins kunnen perfect gebruikt worden voor de herfstcampagne", zei vaccinoloog Pierre Van Damme.

Wat de nieuwe vaccinatiecampagne gaat kosten, daarover heeft minister Vandenbroucke geen cijfers, maar duidelijk is dat ze "zeer veel gaat kosten. Maar het is onze plicht om deze campagne op te zetten", aldus Vandenbroucke. De verschillende bevoegdheidsniveaus overleggen nog over de verdeling van de kosten. De vaccinatiecentra staan momenteel in waakstand, maar ze zullen opnieuw een belangrijke rol spelen in de "herfstcampagne".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni