| (archiefbeeld)

De ziekenhuizen zitten al op hun tandvlees, maar uit de berekeningen die UAntwerpen en UHasselt maakten voor het Overlegcomité, blijkt dat er nog minstens twee maanden met uitgestelde zorg volgen. Dat staat vrijdag in de kranten van Mediahuis en in De Morgen.

Uit de modellen blijkt dat er over een week, op 26 november, minstens 740 patiënten op de afdelingen intensieve zorg zullen liggen.

"Maar als het huidige groeitempo zich doorzet, bestaat de mogelijkheid dat we begin december naar meer dan 1.000 ingenomen bedden gaan", zegt biostatisticus Lander Willem van de UA, die aan het model meewerkte. Om dat te voorkomen moeten de besmettingen op 21 november, nu zondag, beginnen dalen. In dat geval piekt de covid-bezetting op intensieve zorg rond 750.

"Als er meer dan 300 covid-patiënten op intensieve zorg liggen, stellen de ziekenhuizen spontaan al zorg uit", zegt Marcel Van der Auwera van de FOD Volksgezondheid aan De Standaard. "Dat betekent dus dat er nog twee maanden met zorg­uitstel aankomen."

Daarna volgt nog een lange periode waarin al die uitgestelde zorg ingehaald moet worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni