Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht

| Dokters en verplegend personeel verzorgen patiënten met Covid-19 in het Erasmusziekenhuis in Anderlecht (archiefbeeld)

Ziekenhuizen stellen vanaf vandaag niet-dringende zorg uit

SDS
© BRUZZ
18/11/2021

Brusselse ziekenhuizen stellen vanaf donderdag of vrijdag opnieuw 'niet-dringende' operaties uit. Dat doen ze omdat er meer bedden en personeel moeten vrijgehouden worden voor de toevloed aan nieuwe Covid 19-patiënten. Dokters beslissen geval per geval wiens operatie wordt uitgesteld, laten de ziekenhuizen weten.

"Twee van onze 14 operatiezalen sluiten de deuren omdat het personeel nodig is op intensieve zorgen," zegt woordvoerster Karolien De Prez. Dat betekent dus 15 procent minder operatiecapaciteit. "Dag per dag wordt de planning bekeken om te beslissen welke ingrepen we kunnen uitstellen. We proberen daarbij de impact evenredig te spreiden over alle specialiteiten."

Ook in het Sint-Pietersziekenhuis wordt in elke medische discipline bekeken welke operaties uitgesteld kunnen worden. "Natuurlijk kan het soms zijn dat de toestand van een patiënt plots erger wordt en die alsnog geopereerd moet worden," klinkt het bij de woordvoerster. "Het is onze planningsafdeling die alle patiënten met afgelaste operaties belt om hen te verwittigen en de situatie uit te leggen. Uiteraard is dat enorm veel extra werk voor de ziekenhuizen."

"Mensen krijgen niet alleen te horen dat hun operatie wordt uitgesteld, maar dat we hun ook geen nieuwe datum kunnen geven"

Erik Debing, diensthoofd vaatchirurgie UZ Brussel

Prof. Dr. Erik Debing, diensthoofd Vaatheelkunde in het UZ Brussel

Erik Debing beslist in het UZ als diensthoofd vaatchirurgie mee over welke operaties voortaan uitgesteld moeten worden. "Volgende week alleen al hebben we vijf operaties moeten uitstellen. Bij ons gaat het vooral om veneuze chirurgie, spataderoperaties dus."

"De wachttijd voor operaties op onze afdeling was na twee coronagolven sowieso al drie tot vier maanden. En nu krijgen die mensen het leuke telefoontje dat hun operatie niet alleen wordt uitgesteld, maar dat we hun ook geen nieuwe datum kunnen geven, omdat de komende maanden al helemaal volgepland staan met dringender operaties."

"Sommige patiënten tonen begrip voor de situatie, maar het merendeel is 'not amused'. Ik begrijp dat wel: het zijn vooral jongere mensen die naar die operatie hebben toegeleefd en al de nodige praktische voorzieningen hebben getroffen. Als zij het onze planningsmedewerkers lastig maken, verwijzen die door naar de dokter en moeten wij die patiënten nog eens bellen om de situatie te kaderen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni