Noppen (UZ Brussel): 'We moeten eerder verstrengen dan versoepelen'

© Belgaimage

Marc Noppen, de CEO van het UZ Brussel in Jette, maakt zich zorgen. De lineaire stijging die hij nu ziet in het aantal ziekenhuisopnames begint de druk op het ziekenhuis op te voeren. De maximumcapaciteit van de fase 1A-accent waar het UZ Brussel nu inzit, is bereikt. Versoepelingen zijn nu niet aan de orde, vindt Noppen, want dat kan leiden tot een nieuwe exponentiële groei.

"Er komen elke dag twee tot drie patiënten bij en daardoor is het een soort vals plat dat heel lang duurt, maar eentje die onze capaciteit op intensieve zorg begint op te vreten", zegt Noppen. "Als we deze trend aanhouden zullen we onze capaciteit op de COVID-afdeling intensieve zorg binnenkort moeten opschalen. En dat betekent een impact op de niet-COVID-zorg. Dat willen we ten allen tijde vermijden", zegt de CEO van het UZ Brussel.

Nu versoepelingen invoeren en extra contacten toelaten, kan volgens Noppen net voor de start van een exponentiële groei zorgen, waarbij besmettingen weer dagelijks verdubbelen. In landen zoals Italië en Frankrijk gaat het in sommige regio's opnieuw de slechte kant op en dat moet vermeden worden.

"We hebben vorige week de vraag gehad om patiënten uit Rijsel over te nemen, maar dat kunnen we niet, aangezien we zelf op IZ aan de maximumcapaciteit van vandaag zitten", vertelt Noppen. "Ik heb het gevoel dat het een kwestie van dagen en weken is vooraleer alles weer open gaat. Maar met deze cijfers moet het net omgekeerd zijn. We moeten ons afvragen of we weer moeten verstrengen", vervolgt hij.

Twaalf patiënten op intensieve zorgen

In het UZ Brussel worden momenteel 47 COVID-19-patiënten verzorgd. Twaalf patiënten liggen op de afdeling Intensieve Zorg, waarvan tien patiënten invasief worden beademd en twee ondersteund worden door een hart-longmachine. In de afgelopen 24 uur werden twee nieuwe patiënten opgenomen.

"Gemiddeld genomen zijn de patiënten op intensieve zorgen iets jonger en de doorverwijzingen uit woonzorgcentra zijn er niet meer. Het vaccin heeft daar zijn effect. Maar de patiënten zijn zeker even ziek. De ernst is niet minder dan tijdens de eerste golven. De Britse variant lijkt geen minder erge ziekte te veroorzaken", besluit Noppen.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?