Overlegcomité behoudt coronamaatregelen

© PhotoNews
| Brussels minister-president Rudi Vervoort, Waals minister-president Elio Di Rupo, en eerste minister Alexander De Croo op de persconferentie na het federaal overlegcomité van 30 oktober 2020.

De federale en deelstaatregeringen houden de huidige coronamaatregelen aan. Dat is vrijdag beslist op een Overlegcomité, meldt premier Alexander De Croo. "Ondanks de lichte verbeteringen blijft de situatie bijzonder ernstig", klinkt het.

De huidige maatregelen, zoals de sluiting van niet-essentiële winkels en horecazaken en de forse inperking van het aantal contacten, blijven van kracht, besliste het Overlegcomité. De regeringen bouwen daarbij een extra voorzichtigheid in omdat de scholen voor de meeste leerlingen vanaf maandag weer de deuren openen. "Extreme voorzichtigheid blijft geboden", klinkt het daarover in het persbericht dat de premier na het overlegcomité verspreidde.

Virtuele samenkomst

Het Overlegcomité van de federale en deelstaatregeringen kwam vrijdag virtueel samen. Hoewel de overheden hier en daar wel lichte verbeteringen optekenen in het aantal besmettingen, onderstreepten ze dat ons land zich "nog steeds in een sanitaire noodtoestand bevindt". We kenden de afgelopen 14-dagen nog gemiddelden van meer dan 1.200 bevestigde besmettingen per 100.000 inwoners per dag. Het aantal ziekenhuisopnames en het totaal aantal opgenomen patiënten licht daalt wel licht. Het aantal COVID-patïenten op de afdelingen intensieve zorg bevindt zich sinds vorige week op een plateau.

Daarentegen stijgt het aantal patiënten dat aan COVID-19 overlijdt nog altijd verder. De voorbije week telde men gemiddeld 200 overlijdens per dag. Tot slot tonen extrapolaties van het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames aan dat alle provincies zich binnen 14 dagen nog altijd in alarmfase 4 zullen bevinden.

Eind december

Het volgende Overlegcomité is gepland voor vrijdag 27 november. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) zei dat dat wellicht een belangrijke vergadering wordt. "Ik hoop dat we dan een akkoord kunnen vinden over een beheersingsstrategie voor het virus. Op basis van de informatie die we dan zullen hebben kunnen we eventueel ook bekijken wat we doen na 1 december." Veel verder dan eind december zal het Overlegcomité echter niet kunnen kijken, waarschuwde hij. "Het blijft rijden en omzien, 'naviger à vue'"

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?