Patiënt acuut hartfalen tijdig thuis voor oudejaar dankzij dubbele hartpomp van UZ Brussel

© belga
28/12/2023

Voor het eerst in België werd een dubbele hartpomp geïmplanteerd bij een patiënt met acuut hartfalen. Dat meldt het UZ Brussel, dat de medische primeur op diens conto mag schrijven. De patiënt is na meer dan drie weken op intensieve zorg terug thuis om oudejaar met de familie te vieren, aldus het UZ Brussel.

De patiënt werd begin december opgenomen na een hartaanval, of een cardiogene schok. In het UZ Brussel werd bij de patiënt een dubbele hartpomp ingebracht. Zo is het universitaire Brusselse ziekenhuis het eerste ziekenhuis in ons land dat gebruikmaakt van deze dubbele hartpomp.

Meer precies gaat het om een combinatie van twee soorten hartpompen, naast het implementeren van een tijdelijke hart-longmachine.

"Omwille van een te zwakke hartfunctie en na de operatie, werd er voor het linker- en rechterhartkamer een afzonderlijke ondersteuning opgestart door middel van twee verschillende pompen. Dit liet enerzijds toe de patiënt snel wakker te maken en te mobiliseren. Anderzijds krijgt elk van de hartkamers dankzij de combinatie van deze twee technieken de kans om zelf te herstellen en kan een harttransplantatie worden vermeden", zo legt dr. Tim Balthazar, cardioloog en intensivist in het UZ Brussel, uit.

De medische innovatie doet hopen op een snellere mobilisatie en herstel van patiënt met kritiek hartfalen in de toekomst. In combinatie met het 'Cardiogenic Shock Team' bouwt UZ Brussel zo haar expertise verder uit in het verhelpen en genezen van hartkwalen, -falen en ritmestoornissen.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni