PCR-tests worden tijdelijk gratis voor leden van sportclubs

© PhotoNews
| PCR-test naar covid-19, de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Sportievelingen die met zekerheid willen weten dat ze niet besmet zijn met het coronavirus voor hun terugkeer naar de sportclub kunnen zich zonder testcode of afspraak laten testen. Bovendien zijn de PCR-tests voor hen gratis tot en met 15 september.

Dat maakt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) vandaag bekend. “De zomer staat gelijk met meer sociale contacten. We zien dan ook dat het virus zich meer verspreidt, waardoor het ook in andere situaties dan bij een terugkeer uit het buitenland nodig is om extra voorzichtig zijn”, klinkt het bij de GGC. “Om de start van het nieuwe schooljaar toch veilig te laten verlopen, zet het Brussels Gewest maximaal in op testen.”

Nu de meeste amateursporters terugkeren naar hun club, wil de GGC hen de mogelijkheid bieden om zich daarvoor te laten testen. Leden van een sportclub kunnen zich aanmelden in een van de acht testcentra, zonder testcode. Wie zich om deze reden laat testen, zal daar niet voor moeten betalen, tenminste tot en met 15 september.

'Nieuwe piek dreigt'

Intussen blijven de corona-indicatoren in Brussel stijgen, meldt de GGC in een laatste stand van zaken. Deze week is de incidentie gestegen van 395 besmettingen per 100.000 inwoners op 13 augustus tot 471 op 20 augustus. De positiviteitsratio, het aantal positieve tests tegenover het totaal aantal uitgevoerde tests, is gestegen van 5,2 procent vorige week naar 6,4 procent gisteren. Er worden wel minder tests afgenomen. De R-waarde is lichtjes gedaald, maar blijft boven de drempel van 1.

Het aantal overlijdens is gedaald van tien overlijdens vorige week tot vier overlijdens deze week, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft sterk stijgen, van 129 op 12 augustus naar 190 op 19 augustus. Op intensieve zorgen is het aantal patiënten gestegen van 41 naar 57 patiënten. Daarmee is er een bezettingsgraad van 21 procent op intensieve zorgen in de Brusselse ziekenhuizen. De GGC merkt op dat geen van de patiënten op intensieve zorgen volledig gevaccineerd is.

De GGC roept dan nogmaals op om zich te laten vaccineren. Ze waarschuwt ook voor een piek dit najaar. “Simulaties van de UHasselt tonen aan dat als we onze contacten niet inperken en niet meer mensen zich laten vaccineren, we afstevenen op een nieuwe piek, net als vorig jaar in september-oktober.”

Derde prik

Eerder deze week had de interministeriële conferentie Volksgezondheid om een derde vaccindosis aan te bieden aan mensen met een verminderde immuniteit. De voorbereidingen daarvoor zijn momenteel bezig en de derde vaccinatieronde zou dit najaar plaatsvinden.

Wie in aanmerking komt voor een derde prik, zal daar niets voor moeten doen. De GGC is momenteel nog bezig met het selecteren en uitsturen van uitnodigingen.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?