PVDA protesteert bij Pfizer om patent van vaccin te 'bevrijden'

Bekijk ook de afspeellijst: woensdag 10 februari 2021

Aanhangers van de partij PVDA en van Geneeskunde voor het Volk hebben woensdag op de Pleinlaan in Elsene geprotesteerd voor de kantoren van farmareus Pfizer. Het patent van het vaccin moet volgens de manifestanten "bevrijd worden", zodat de vaccins sneller geproduceerd kunnen worden en iedereen zo snel mogelijk ingeënt wordt.

Voor PVDA-Europarlementslid Marc Botenga is Pfizer het symbool van wat er fout loopt. De farmareus maakt namelijk 25 tot 30 procent winst op de verkoop van het vaccin en dat vindt hij overdreven. Zeker omdat het onderzoek en de ontwikkeling van het vaccin publiek gesponsord zijn. "Als het investeringsrisico publiek genomen wordt, waarom moet dan op het einde van de rit het eigendom privé zijn? Een bedrijf mag een billijke vergoeding krijgen maar is een winstmarge van 30 procent normaal in een pandemie die alles stillegt?", aldus Botenga.

Samen met de andere protestvoerders schaart hij zich achter het Europese burgerinitiatief #NoProfitOnPandemic. Ze roepen de Europese Commissie op om het vaccin uit handen van 'Big Pharma' te halen. Al is het maar de vraag of dat wel realistisch is. "Als we de druk opvoeren, waarom niet? Er is de kans om te zeggen aan onze regering en de Europese Commissie dat ze 450 miljoen mensen vertegenwoordigen en die macht mogen ze gebruiken", vindt Botenga.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?