Marc Noppen (UZ Brussel): ‘Pfizer passeert twee keer langs de kassa’

© Belgaimage
| Marc Noppen, CEO van het UZ Brussel

Omdat onze artsen erin slagen een extra dosis vaccin uit één flacon te halen, schroefde farmaproducent Pfizer de levering terug. Als CEO van het UZ Brussel-ziekenhuis moest Marc Noppen bijgevolg vierduizend medewerkers op het laatste moment teleurstellen door hun vaccinatie af te blazen. “De overheid was een beetje naïef.”

Omdat onze artsen erin slagen een extra dosis uit één flesje te halen, schroefde farmaproducent Pfizer de levering terug. Het contract gaat immers over dosissen, niet over flacons. Helaas had de Vlaamse regering met die zesde dosis al rekening gehouden in het vaccinatieschema.

Een ‘vaccinatievaudeville’, noemde CEO van het UZ Brussel Marc Noppen het op Twitter. Als CEO van het UZ Brussel-ziekenhuis moest hij zijn vierduizend medewerkers op het laatste moment teleurstellen door hun vaccinatie af te blazen.

In het Nieuwsblad stelt Noppen dat de beslissing van Pfizer niet als een verrassing komt. “Als je een aantal dosissen hebt gekocht en je zegt dat je 20 procent meer dosissen uit de flacons krijgt, krijg je 20 procent minder flacons. Het is een commercieel bedrijf, dus dat is logisch.”

“Pfizer kan de flacons ergens anders kwijt en passeert twee keer langs de kassa. Dat de overheid verwacht had dat een commercieel bedrijf als Pfizer oogluikend zou toestaan dat we 20 procent meer dosissen zouden krijgen in dezelfde tijd, zou ik toch een beetje naïef durven te noemen.”

Snel vaccin

Volgens Noppen ging de overheid bovendien te onschuldig te werk. “Het is goed dat de overheid geprobeerd heeft om de vaccinatie te versnellen met die extra dosissen, maar ze is op dat vlak te onschuldig te werk gegaan.”

“Pfizer deed fantastisch werk door zo snel een efficiënt vaccin goedgekeurd te krijgen, maar laat ons niet vergeten dat het vergeleken met de concurrentie niet de beste keuze is. Bewaren op min 70 graden, dat is niet handig. Als er over drie maanden een vaccin is goedgekeurd dat je gewoon in de koelkast kan bewaren, spreekt niemand nog van Pfizer. Dat weet het bedrijf zelf ook wel. Dus moeten ze nu zo snel mogelijk hun return on investment krijgen,” stelt hij in de krant.

Noppen bekritiseert ook de communicatie van de overheid. “Op 36 uur kwamen er vier verschillende mededelingen. Het is een gemiste kans om geloofwaardigheid en krediet op te bouwen.”

Noppen hoopt dat er zo snel mogelijk opnieuw gestart kan worden met het vaccineren van het personeel. “Mijn mensen zijn echt moe, er is de voorbije elf maanden heel veel van hen gevraagd. We hadden het vaccinatiemoment ingekleed als een moment van waardering, met een nieuwjaarscadeau. Dat moest nu allemaal uitgesteld worden. Het virus is er nog, we mogen niet het risico nemen om te talmen. Als er mensen ziek worden terwijl er vaccins voor hen in de vriezer liggen, dat krijg je niet uitgelegd.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?