Pfizer ontwikkelde een vaccin dat beschermt tegen het coronavirus en de ziekte covid-19

FAGG geeft toestemming om zesde dosis uit Pfizer-flacon te puren

AM, EDB, SVG
© BRUZZ
08/01/2021

Het Federaal Geneesmiddelenagentschap (FAGG) heeft donderdagavond de toestemming gegeven om niet vijf, maar zes dosissen vaccin uit een Pfizer-flacon te puren. Dat vernam BRUZZ. “Hiermee kunnen we 20 procent meer mensen vaccineren", klinkt het bij Iriscare.

Een flacon van Pfizer bevat volgens de bijsluiter voldoende vaccin voor vijf prikjes. Maar op het terrein slagen onze verpleegkundigen er bijna altijd in om een volwaardige zesde dosis uit het flesje te puren. Het FAGG heeft donderdagavond de toestemming gegeven om die zesde dosis te gebruiken, meldt Iriscare-woordvoerder Sven Heyndrickx aan onze redactie.

Volgens De Standaard slagen onze verpleegkundigen er gemakkelijker dan in andere landen in om een zesde prikje uit het flacon te trekken. De verklaring zou liggen bij het feit dat ons land de beste injectiespuiten aankocht. Die kunnen nauwkeurig optrekken en injecteren.

Personeel vaccineren

“Dat wil zeggen dat we voortaan 20 procent meer mensen zullen kunnen vaccineren,” aldus de woordvoerder. Iriscare stuurde het nieuws vrijdagochtend door naar haar instellingen. "Dit wil zeggen dat ze in bepaalde woonzorgcentra vandaag dus meer vaccins zullen hebben dan voorzien, waardoor een deel van het personeel mogelijk al mee gevaccineerd kan worden. Maar ook voordien werd soms al personeel gevaccineerd omdat het nu éénmaal niet mogelijk is om een half flacon af te leveren, en we geen vaccins willen verspillen."

In woonzorgcentrum Romana in Laken werden vrijdag al 24 van de 114 personeelsleden gevaccineerd. De systematische vaccinering van het personeel in de woonzorgcentra gaat op 18 januari van start.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , coronavaccin , pfizer , iriscare

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni