Slaagcijfers UZ Brussel wijzen op effectiviteit ivf-behandeling met ingevroren eicel

© Belga
09/01/2024

Meer dan 40 procent van de vrouwen die in het Brussels IVF hun eicellen lieten invriezen, kregen na hun veertigste een kind wanneer zij de eigen eicellen gebruikten bij een vruchtbaarheidsbehandeling in de fertiliteitskliniek. Dat tonen de cijfers van het centrum voor reproductieve geneeskunde van het UZ Brussel, Brussels IVF, aan. De resultaten en slaagcijfers van het centrum werden gepubliceerd in Human Reproduction, het wetenschappelijke tijdschrift van de European Society of Human Reproduction and Embryology.

Ondanks dat steeds meer vrouwen ervoor opteren hun eicellen te laten invriezen, was er tot op heden een gebrek aan bewijs over de effectiviteit van de ivf-behandeling (in-vitrofertilisatie, red.). Volgens UZ Brussel is het de eerste keer dat er in ons land slaagcijfers na gebruik van ingevroren cellen gerapporteerd worden. Daarnaast is het onderzoek van Brussels IVF "een van de eerste en grootste studies in Europa over de uitkomst bij vrouwen die hun eicellen lieten invriezen als middel om het verlies van vruchtbaarheid door toenemende leeftijd tegen te gaan", aldus UZ Brussel.

De studie van het Brussels IVF omvatte 843 vrouwen die tussen 2000 en 2019 om niet-medische redenen hun eicellen hebben laten invriezen in het centrum. De vrouwen waren gemiddeld 36 jaar oud, de meerderheid van hen had geen partner. 231 vrouwen keerden voor mei 2022 terug naar het fertiliteitscentrum voor de opstart van een vruchtbaarheidsbehandeling. Iets minder dan de helft van deze vrouwen (48 procent) gebruikte eigen ingevroren eicellen als onderdeel van de behandeling.

Gemiddeld overleefde 83 procent van de eicellen het dooiproces. 22 procent van de vrouwen deed beroep op intra-uteriene inseminatie, waarbij het sperma rechtstreeks in de baarmoeder wordt gebracht. 31 procent ging over tot in-vitrofertilisatie met verse eicellen, zonder gebruik te maken van de ingevroren eicellen. 106 vrouwen bevielen ondertussen van een gezonde baby, of 46 procent. Van de 110 vrouwen die een behandeling met de eigen ingevroren cellen ondergingen, kreeg 41 procent een baby. Dit op een gemiddelde leeftijd van 42 jaar oud.

"Deze resultaten bieden perspectief aan vrouwen die rond hun 35ste geen geschikte partner hebben om een kind te krijgen en hun eicellen laten invriezen om tijd te kopen", aldus UZ Brussel. "Het onderzoek toont aan dat een belangrijke groep vrouwen nog niet meteen gebruik wenst te maken van de ingevroren eicellen wanneer ze een beroep doen op medisch begeleide voortplanting", zegt professor dr. Michel De Vos, fertiliteitsarts en afdelingshoofd van Brussels IVF. "Vaak worden eerst andere behandelingsmogelijkheden geprobeerd alvorens wordt overgegaan tot het dooien van de eicellen, of worden de eicellen pas gebruikt voor een tweede kind."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni