De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

UZ Brussel hoeft nog geen besmet personeel in te zetten

EC
© BRUZZ
12/01/2022

In het UZ Brussel komt vandaag geen besmet personeel werken op de covid-afdeling. Er is nog voldoende ander personeel beschikbaar. CEO Marc Noppen houdt de optie wel open, voor mocht dat nodig zijn.

Zorgverleners die besmet zijn met Covid-19, maar geen symptomen hebben, kunnen vandaag al uitzonderlijk ingezet worden voor covidzorg in hun ziekenhuis. Dat is een advies van Sciensano van eind vorig jaar, maar het dient wel enkel als uitzondering bij grote personeelstekorten.

Vorige week bleek al dat verschillende andere Brusselse ziekenhuizen met zulke tekorten sukkelen. Onder meer in het Brugmannziekenhuis kunnen besmette medewerkers, die zich niet ziek voelen en volledig gevaccineerd zijn, invallen op de covidafdeling.

De Vlaamse zorgkoepel Zorgnet-Icuro vraagt nu om een uitbreiding van die regeling te onderzoeken, zodat besmette zorgverleners ook de niet-covidzorg kunnen versterken. Dinsdagavond zei CEO Marc Noppen van het UZ Brussel aan VRT NWS dat die optie ook in zijn ziekenhuis bestaat.

Nog niet nodig

Woordvoerster Karolien Deprez van het UZ Brussel verduidelijkt vandaag dat er momenteel voldoende personeel beschikbaar is. “De werkdruk ligt hoog, maar op dit moment is er bij ons geen personeelstekort. De piste om besmet personeel in te zetten in de rest van het ziekenhuis zou pas een mogelijkheid zijn als blijkt dat er echt geen andere oplossing bestaat.”

De komende weken wordt nog een stijging van het aantal omikronbesmettingen verwacht, die ook het zorgpersoneel kan treffen. Noppen verwees bij VRT naar de hoge vaccinatiegraad onder zijn personeel en het feit dat de omikronvariant voorlopig minder ernstig lijkt te zijn dan de deltavariant.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni