UZ Brussel krijgt erkenning voor haar aanpak bij beroertes

© Peter Dhondt/BRUZZ
| UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette.

Het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette is door de European Stroke Organisation (ESO) erkend als 'Stroke Center'. Het is de hoogste Europese erkenning voor beroertezorg in Europa.

De erkenning van de ESO wordt enkel toegekend aan ziekenhuizen en centra die een complete aanpak aanbieden bij het verzorgen van een beroerte. Het gaat van intraveneuze trombolyse om een bloedklonter op te lossen tot trombectomie om de bloedklonter te verwijderen via een katheter, met daarnaast nog andere neuro-radiologische en chirurgische ingrepen. De erkenning wordt enkel gegeven aan de zorginstituten die aan de strenge kwaliteitscriteria voldoen.

"Tijd is cruciaal na het optreden van een beroerte. Hoe sneller de behandeling kan opgestart worden, hoe doeltreffender. Maar daar stopt het niet. Na de eerste acute behandelingen wordt de patiƫnt opgenomen op de beroerte-eenheid (of stroke unit), waarbij naast intensieve monitoring en het opsporen van de oorzaak van een beroerte, ook al wordt gestart met revalidatie," zegt Sylvie De Raedt, neuroloog in het UZ Brussel.

In Belgiƫ krijgen elke dag meer dan vijftig personen een beroerte. Het is een aandoening waarbij een bloedklonter ervoor zorgt dat de bloedtoevoer naar de hersenen wordt onderbroken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?