De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette

| De hoofdingang van het UZ Brussel in Jette.

UZ Brussel: 'Spijtig dat wij niet mogen vaccineren tegen apenpokken'

EC
© BRUZZ
04/08/2022

Een vijftigtal patiënten testte tot nu toe positief op het apenpokkenvirus in het UZ Brussel, maar niemand is momenteel opgenomen. Dat zegt diensthoofd Sabine Allard van de afdeling interne geneeskunde, zelf professor in de infectiologie. “Het is wel spijtig dat onze patiënten bij een ander ziekenhuis moeten aankloppen voor het vaccin.”

In heel Brussel zijn vandaag 172 gevallen van apenpokken bekend, bleek dinsdag uit de laatste cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Dat is iets meer dan een derde van de 482 gevallen in het hele land. In heel België zijn tot nu toe ook 28 personen met apenpokken in het ziekenhuis opgenomen, in Brussel waren dat er vier. Twee van hen bleven in het ziekenhuis omdat ze thuis niet in isolatie konden, over de andere twee is geen informatie bekend.

Dokter Allard, liggen er nu nog patiënten met apenpokken in het UZ Brussel?

Sabine Allard: Momenteel niet. Sinds de apenpokken in ons land zijn vastgesteld, hebben wij in totaal drie opnames gehad. Die mensen zijn nu weer thuis. Bij een ziekte die nog nieuw is voor ons is het belangrijk om de klachten van patiënten te leren kennen. Daarom leggen we in het begin de drempel lager om te beslissen of we iemand laten opnemen. Intussen weten we beter welke zalf of pijnstilling kan werken. Uiteraard worden alleen patiënten gehospitaliseerd die heel veel last hebben.

Wie zijn de patiënten die jullie nog opvolgen?

Allard: Tot nu toe hebben we bij een kleine vijftig patiënten een positieve diagnose gesteld. Het zijn allemaal mannen en ze zijn allemaal meerderjarig. Een deel zijn patiënten die we nog nooit gezien hebben: zij komen via de spoedafdeling naar ons en worden nadien doorgaans opgevolgd door hun huisarts. Een andere groep kennen we al langer via ons hiv-referentiecentrum. Zij melden zich vaker aan in de polikliniek en met hen houden we ook langer contact.

Zijn het veel Brusselaars?

Allard: De grote meerderheid wel. Er zijn enkele patiënten uit de randgemeenten, maar dan vooral personen die we al kenden via ons hiv-centrum.

Eind vorige week is de toegang tot het apenpokkenvaccin licht uitgebreid (mannen met hiv die het voorbije jaar minstens twee seksueel overdraagbare infecties opliepen, komen bijvoorbeeld in aanmerking, red.). Krijgen jullie al veel vragen hierover?

Allard: Ja, sinds de aankondiging stroomt onze mailbox vol. De eerste mailtjes kwamen zaterdag, de telefoontjes maandag. Veel mannen met hiv vragen zich af of ze nu in aanmerking komen voor het vaccin.

"Wij kunnen patiënten wel advies geven over het vaccin, maar het is aan een andere arts om te beslissen of ze in aanmerking komen"

Sabine Allard, infectiologe UZ Brussel

Ik vind het persoonlijk spijtig dat wij niet tot de negen referentiecentra behoren die mogen vaccineren tegen het apenpokkenvirus (dat kan alleen in het Sint-Pieterziekenhuis in Brussel, red.). Wij zijn in Brussel, samen met het Erasmusziekenhuis en het universitair ziekenhuis Saint-Luc, een referentiecentrum voor hiv-patiënten. Die personen moeten nu aankloppen bij een ander ziekenhuis, dat hun medisch dossier dan weer vanop afstand moet raadplegen. Dat is een hele rompslomp, terwijl wij dat intern snel kunnen opzoeken. Wij kunnen patiënten nu wel advies geven over het vaccin, maar uiteindelijk is het aan een andere arts om te beslissen of ze effectief in aanmerking komen.

Tot nu toe geven de meeste patiënten aan dat ze besmet raakten na seksueel contact of na zeer nauw contact op een feestje, meldt Sciensano. Ziet u de ziekte nog uitbreiden naar de bredere bevolking?

Allard: Niemand heeft een glazen bol, maar we spreken over een heel andere dynamiek dan covid. Dat virus was als het ware gedropt op een bevolking zonder enige immuniteit. De apenpokken zijn eigenlijk het broertje van de pokken. De wat oudere bevolking heeft daartegen nog een zekere bescherming dankzij het pokkenvaccin. Ten tweede zijn de apenpokken minder besmettelijk dan covid: we zien dat er echt nauw contact nodig is met druppels lichaamsvocht. Zoiets kan ook via voorwerpen, ja, maar in principe zal je toch niet zo vaak een handdoek met iemand delen. En ten derde zijn er al vaccins. We hebben er natuurlijk niet genoeg, maar we kunnen wel al een bepaalde groep beginnen vaccineren. Nee, we verwachten geen tweede covid.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Gezondheid, apenpokken, UZ Brussel, Sabine Allard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni