UZ Brussel start kinderchirurgienetwerk op met Antwerpse ziekenhuizen

© Peter Dhondt-BRUZZ
| De hoofdingang van het Universitair Ziekenhuis Brussel in Jette.

Samen met de Gasthuis Zusters Antwerpen en het Ziekenhuis Netwerk Antwerpen start het UZ Brussel een nieuw netwerk voor kinderchirurgie op. Door de samenwerking moet er het hele jaar, dag en nacht, een kinderchirurg beschikbaar zijn.

Het samenwerkingsverbond gaat Saffier heten. 6 kinderchirurgen van de verschillende betrokken ziekenhuizen moeten de krachten bundelen in een van de grootste centra voor heelkunde bij zeldzame kinderziekten. Saffier zal opereren vanuit het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis (Antwerpen), GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus en het UZ Brussel (Jette). België kent in totaal slechts zo'n dertig kinderchirurgen, verspreid over twaalf centra.

Volgens dokter Paul Leyman is kinderchirurgie een zeer gespecialiseerde discipline. "80 procent van de heelkundige ingrepen bij kinderen vindt plaats in het eerste levensjaar," zegt hij. "Een groot deel daarvan zelfs de eerste 48 uur na de geboorte. Dat maakt van kinderchirurgie een vak apart. Een kind is geen minivolwassene: het heeft een heel andere lichaamsbouw en veel minder bloed. Een pasgeborene heeft bijvoorbeeld 23 centiliter bloed, de inhoud van een flesje frisdrank. Daarom is een bloedloze operatietechniek met zo weinig mogelijk weefseltrauma heel belangrijk.”

Kinderchirurgie is een specialisatie voor zeldzame aandoeningen bij pasgeboren kinderen tot en met zestienjarigen. Het gaat om ingrepen aan hoofd en hals, borstkas, buik en spijsverteringsstelsel. Voor neurologische, orthopedische en plastische ingrepen kunnen kinderen ook terecht in de drie ziekenhuizen, die vallen echter niet onder de samenwerking van Saffier.

Door samen te werken, hopen de ziekenhuizen ervaring uit te wisselen en gezamenlijk kennis en kunde te kunnen delen. "Door samen te werken willen we beter zijn in zeldzame kinderchirurgie," aldus professor Toon De Backer van het UZ Brussel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?