'UZ Brussel verplicht stagiaires om zich te laten inenten'

© Belgaimage
| Toediening van het Moderna-vaccin aan het zorgpersoneel (archiefbeeld).

Het UZ Brussel beveelt sinds donderdag ook stagiaires ten strengste aan om zich te laten vaccineren. Volgende week is er opnieuw een vaccinatiedag gepland. Volgens verschillende bronnen zijn er daardoor al een aantal staigiaires vertrokken.

Met de komst van de Britse variant is het voor het ziekenhuis nog belangrijker om het virus zoveel mogelijk buiten te houden. "Het is in het belang van onze medewerkers en studenten om iedereen zo optimaal mogelijk te laten werken met zo min mogelijk risico," zegt Karolien De Prez van het UZ Brussel dan ook.

Voor studenten met veel patientëncontact, uit de richtingen Geneeskunde en Verpleegkunde bijvoorbeeld, is het daarom sinds donderdag sterk aanbevolen om zich te laten inenten. "Het is geen verplichting, maar we bevelen het ten strengste aan."

Een stagiaire mag nog komen komen werken zonder gevaccineerd te zijn, maar moet dan extra omkaderd worden. "We zijn nog bezig te bedenken hoe de mensen zo goed mogelijk beschermd kunnen worden voor hun eigen veiligheid," zegt Karolien De Prez van het UZ Brussel.

Stagiaires blijven weg

Volgens een studente die stage loopt in het UZ klonk de aanbeveling eerder als een verplichting. Dat blijkt ook uit een brief die studenten van de Erasmushogeschool ontvingen. De anonieme student zegt ook dat er een aantal medestudenten zijn vertrokken door het nieuwe vaccinatiebeleid. Het ziekenhuis kon dat niet bevestigen.

Zelf heeft de studente wel een vaccin gekregen, maar niet van harte. "Je kunt ons niet verplichten proefkonijnen te zijn voor het vaccin dat nog maar zo nieuw is. In andere landen is het AstraZeneca-vaccin stopgezet, maar in België niet. Dat klopt niet. Ik ben al wel gevaccineerd, dus ik mag blijven. Maar ik doe het alleen zodat ik mijn stage af kan maken. Anders moet ik het allemaal inhalen."

Ter herinnering: 94 procent van het personeel van het UZ Brussel is al gevaccineerd. "Het merendeel van de mensen wil heel graag," zegt woordvoerster De Prez. De Vlaamse overheid adviseert ook de studenten te laten vaccineren.

Verplichten mag niet

Hoewel de Vlaamse overheid aanraadt om studenten in te enten, mogen ziekenhuizen het niet verplichten. "De werkgever heeft geen inzagerecht in de medische gegevens, waaronder de vaccinatiestatus van het personeel. De werkgever kan het personeelslid dus niet weigeren op basis van de vaccinatiestatus. Naar analogie kan ook een stagiair niet verplicht worden om zich te laten vaccineren vooraleer de stage aan te vatten," klinkt het in de frequently asked questions-pagina van de Vlaamse overheid over dit onderwerp.

Het Astra Zeneca-vaccin is veilig bevonden door het Europees geneesmiddelenagentschap EMA. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) staat achter het vaccin. In Duitsland werd een beperking voor dit merk van vaccins opgelegd. Daar krijgen alleen mensen boven de zestig het vaccin toegediend. Bij mensen onder de zestig zijn bijwerkingen vastgesteld en zelfs een paar gevallen van overlijden.

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?