UZ Brussel wil via analyse digitale data inzetten voor preventieve gezondheid medewerkers

20220119 Het Universitair Ziekenhuis in Jette UZ Brussel hospitaal Laarbeeklaan 20220119 Het Universitair Ziekenhuis in Jette UZ Brussel hospitaal Laarbeeklaan
© Peter Dhondt/BRUZZ
| De hoofdingang van het UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette.
© Peter Dhondt/BRUZZ
| De hoofdingang van het UZ Brussel, het Universitair Ziekenhuis van de VUB in Jette.

Het UZ Brussel wil in het voorjaar van 2024 een pilootproject opstarten waarbij wordt ingezet op de preventieve gezondheid van haar medewerkers. Een honderdtal medewerkers zullen deelnemen aan het project. Bedoeling is om preventieve gezondheid hoger op de agenda te plaatsen en de filosofie van het ziekenhuis te verbreden. Dat meldt het ziekenhuis aan persagentschap Belga.

"UZ Brussel wil inzetten op de shift van het huidige 'cure' naar het toekomstige 'care & cure' gezondheidsmodel", zegt Karolien De Prez, woordvoerster van UZ Brussel. "Het is hoog tijd voor actie om dit innovatieve concept ook binnen onze ziekenhuissetting uit te bouwen op een kwalitatief en wetenschappelijk onderbouwde manier."

Honderd medewerkers

Voor het pilootproject worden honderd medewerkers van UZ Brussel op vrijwillige basis geselecteerd. Deze medewerkers geven de toestemming om data over hun gezondheid te delen met de onderzoekers. Zo zullen de medewerkers onderworpen worden aan een analyse van hun gezondheidsstatus en risicofactoren. Dit met behulp van verschillende vormen van medische en biomedische analyses.

Ook wil men via een DNA- en RNA-profilering van het menselijk en darmbacterieel genoom van de medewerkers een onderbouwd plan opstellen met advies over een gezonde levensstijl. Bedoeling is ook om de effectiviteit van bepaalde medische- en/of levensstijlinterventies te toetsen door op tussentijdse meetmomenten binnen een longitudinaal onderzoek verbetering van de gezondheid van de medewerkers na te gaan.

De gezondheidsdata over de medewerkers zal digitaal opgevolgd worden middels een applicatie. "We willen deze benadering en filosofie verder uitbreiden en uitbouwen tot de basis van een Brussels Universitair Gezondheidshuis. Hier zullen naast UZ Brussel medewerkers ook anderen terecht kunnen voor kwalitatieve en holistische levensstijlbegeleiding", zegt De Prez. "Daarbij zal ook ingezet worden op remote monitoring.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?