Vaccinatiecentrum Pacheco zoekt alternatief voor wachtlijsten met reservekandidaten

Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.
© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

De Kliniek Sint-Jan heeft wachtlijsten opgesteld van geïnteresseerde kandidaten voor hun restvaccins. Donderdag bracht RTL een reportage over gewone burgers die zich aan het vaccinatiecentrum op een wachtlijst lieten zetten. De kliniek verduidelijkt dat enkel de prioritaire groepen uit die lijst, dus eerstelijnszorgverstrekkers, in aanmerking komen voor een prik.

RTL bracht donderdag in beeld hoe verschillende mensen spontaan opdagen aan het vaccinatiecentrum om hun gegevens op een wachtlijst te laten noteren. De Kliniek Sint-Jan bevestigt dat hun namen zijn genoteerd. Dat ziekenhuis staat in voor het bewaren en toedienen van de vaccins in het vaccinatiecentrum Pacheco.

“Onze artsen gaan zeer zuinig om met het openen van flacons, zodat er aan het eind van de dag maximaal negen dosissen over zijn. Als er toch enkele dosissen overblijven, bijvoorbeeld omdat sommige mensen niet opdagen voor hun afspraak, was er een reservelijst opgesteld om die vaccins niet verloren te laten gaan", zegt woordvoerster Elke Colpaert van de Kliniek Sint-Jan. De gewone burgers op de lijst zijn wel nog niet opgeroepen voor een eerste prik. Dat zou ten vroegste kunnen gebeuren op het moment dat het brede publiek aan beurt is voor de vaccinaties.

“Mensen dachten misschien dat zij gebeld zouden worden, maar dat is niet de bedoeling", zegt Colpaert. "De reservelijst dient voor prioritaire groepen, zoals zorgverstrekkers en in de tweede plaats risicopatiënten. Wij volgen de prioriteiten die zijn aangegeven door de overheid."

Verspilling vermijden

In sommige gevallen is ook het eigen ziekenhuispersoneel opgeroepen. "Als er een dosis overschiet en er is niemand om die spuit te krijgen, dan kan het zijn dat we binnen het ziekenhuis iemand zoeken die beschikbaar is en die het vaccin krijgt", zegt de woordvoerster. Dat kan ook niet-medisch personeel zijn. Volgens Colpaert heeft maar een beperkte groep mensen op die manier een vervroegde prik gehad. “De meeste dagen hebben we geen of maar één of twee dosissen over."

Intussen is de lijst stopgezet. Het ziekenhuis zoekt nu een meer gestroomlijnd systeem om reservekandidaten op te roepen. Personen die via de wachtlijst een vaccin kregen, worden zoals iedereen geregistreerd in het federale systeem Vaccinnet. Zij krijgen enkele weken later een uitnodiging voor een tweede dosis.

Colpaert benadrukt dat het de bedoeling is om alle vaccindosissen zo goed mogelijk te gebruiken. "We zijn het er allemaal over eens dat het onverantwoord zou zijn om dosissen te verspillen, in tijden waarin de helft van het land zit te wachten op een vaccin”, zegt Colpaert. "Het is de uitdrukkelijke bedoeling om geen enkele dosis vaccin verloren te laten gaan", zegt Colpaert.

De Brusselse gezondheidsinspectie laat aan BRUZZ nog weten dat de opkomst in de vaccinatiecentra inmiddels dagelijks toeneemt. Deze vrijdag kwamen 400 mensen hun vaccin halen in het centrum aan de Heizel, dat is dubbel zoveel als begin deze week. Eerder deze week zei Inge Neven van de gezondheidsinspectie dat er aan de Heizel normaal gezien geen verspilling is, omdat er maar evenveel vaccindosissen worden besteld als er afspraken worden gemaakt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?