Het vaccinatiecentrum in Pacheco is al drie weken open, dat aan de Heizel één week.

8.000 Brusselaars dagen niet op voor vaccin

Eva Christiaens
© BRUZZ
23/02/2021

In de Brusselse vaccinatiecentra aan de Heizel en in de Pachecolaan zijn de afgelopen weken ongeveer 3.000 mensen gevaccineerd. Dat zegt Inge Neven van de gezondheidsinspectie. Veel groter is de groep die niet komt opdagen: zowat 8.000 uitnodigingen bleven onbeantwoord. De gezondheidsinspectie weet zelf niet wie die mensen zijn.

Op dit moment komen elke dag ongeveer 200 personen een vaccin halen in het vaccinatiecentrum aan de Heizel, zegt Inge Neven. Er is wel plaats voor veel meer volk. In principe kunnen elke dag 3.500 mensen een prik krijgen in de 20 boxen die er zijn geïnstalleerd. In Pacheco is er in principe plaats voor 900 vaccins per dag. Toch zitten beide centra na drie weken samen maar aan een 3.000-tal prikken.

Een groot deel van de uitgenodigde zorgverleners komt namelijk niet. De voorbije weken verstuurde de Brusselse gezondheidsinspectie zowat 11.000 uitnodigingen, vertelt Neven aan BRUZZ. “Er komen niet veel mensen opdagen, maar we weten niet goed aan wat het ligt. Aangezien de uitnodigingen via het federale systeem zijn verstuurd, weten wij zelf niet wie er precies wordt uitgenodigd. Als die mensen geen e-mailadres hebben of een fout adres in de lijst, hebben ze de uitnodiging misschien niet gekregen.”

Die uitnodigingen verlopen via het interfederale platform Doclr, maar dat vertoont nog kinderziektes. Vorige vrijdag kregen bijvoorbeeld 1.550 Brusselaars per ongeluk te vroeg een uitnodiging voor hun vaccinatie. Enkele van die mensen zijn nadien gevraagd om niet te komen.

"Wij gaan woensdag alle 8.000 personen die niet hebben gereageerd, een nieuwe uitnodiging versturen per brief"

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Doclr moet trouwens goed aansluiten bij een ander informaticasysteem, Vaccinnet. Wanneer de Brusselse ziekenhuizen hun eigen zorgpersoneel vaccineren, dan moeten ze die gegevens registreren in Vaccinnet. Normaal gezien zou Vaccinnet dan automatisch moeten doorgeven aan Doclr dat die zorgverleners niet meer opnieuw uitgenodigd moeten worden.

“Enkele van onze artsen en verpleegkundigen geven aan dat ze tweemaal zijn uitgenodigd”, zegt het UZ Brussel. “Onze eigen registraties zijn pas vandaag/dinsdag goed geüpload op Vaccinnet, omdat het technisch proces daarvoor nog niet op punt stond.” Een derde systeem, Smals, moet dan weer bijhouden wie er nog allemaal gevaccineerd moet worden. Die drie systemen zijn allemaal federaal geregeld. Uit privacy-overwegingen mag het Brussels gewest niet zelf weten wie zij uitnodigen in hun vaccinatiecentra. Een antwoord op de uitnodigingsmail is om die reden ook niet verplicht.

Vertraging

“Uiteraard proberen wij te onderhandelen om een oplossing te zoeken”, zegt Inge Neven over het Brussels probleem. Dat de vertraging hier nog groter is dan in Vlaanderen, ligt volgens haar aan het feit dat enkele Vlaamse vaccinatiecentra nog meer manuele uitnodigingen zijn blijven versturen. “Wij gaan woensdag alle 8.000 personen die niet hebben gereageerd, een nieuwe uitnodiging versturen per brief”, zegt Neven. Ook dat gebeurt via het federale platform Doclr.

'We krijgen ook mails van mensen die liever geen vaccin van AstraZeneca krijgen'

Inge Neven, gezondheidsinspectie

Of die 8.000 mensen inderdaad allemaal niet komen opdagen uit onwetendheid of door een dubbele boeking, weet Neven niet. “We krijgen ook mails van mensen die liever geen vaccin van AstraZeneca krijgen. Dat kan ook één van de redenen zijn voor de lagere opkomst”, zegt Neven. Bovendien kunnen Brusselaars die een uitnodiging krijgen zelf nog kiezen wanneer zij hun afspraak inboeken. Dat verschilt in Vlaanderen, waar iedereen meteen een vaste afspraak krijgt toegewezen. “Als mensen liever nog even wachten om naar het vaccinatiecentrum te komen, dan kan dat”, zegt Neven. Die aanpak wordt voorlopig niet aangepast. Volgens Neven is er zo geen verspilling van vaccins.

En die vaccins zijn al schaars. Zowel bij Moderna als AstraZeneca lopen de leveringen vertragingen op. Van AstraZeneca zijn er de komende twee weken geen nieuwe dosissen op komst. “Dat is niet goed natuurlijk”, zegt Neven daarover. “We willen in de tussentijd alle organisatie op orde krijgen, zodat iedereen binnen twee weken toch zeker wil en kan komen.” Voor de 8.000 personen die weldra een herinneringsbrief gaan krijgen, is er wel nog plaats. “Al die 8.000 mensen kunnen de komende twee weken hun vaccin komen halen”, besluit Neven.

Maron wacht af

Bevoegd minister voor Gezondheid Alain Maron (Ecolo) wil afwachten hoe de situatie de komende dagen vordert. "Heel wat uitnodigingen voor de Heizel zijn pas afgelopen vrijdag verstuurd, dus zijn we nog niet zoveel dagen verder om te spreken van een trend", zegt zijn woordvoerder Nicholas Elles. Woensdag is het interministeriële conferentie met alle ministers van volksgezondheid. Daar zal Maron bespreken of de vaccinatiestrategie gewijzigd moet worden.

Herbekijk hier het studiogesprek met BRUZZ-journaliste Eva Christiaens over de lage opkomst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Gezondheid , heizel vaccinatiecentrum , uitnodiging vaccinatie , Inge Neven , AstraZeneca , vaccinatiestrategie , vaccinatie zorgpersoneel coronavirus

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni