1.550 Brusselaars werden onterecht te vroeg uitgenodigd voor vaccinatie

© Belgaimage
| Het Covid-19 test- en vaccinatiecentrum in Pacheco.

Ongeveer 2.000 mensen, onder wie 1.550 Brusselaars en 600 Vlamingen, hebben de voorbije dagen ten onrechte een uitnodiging gekregen om zich te laten vaccineren, door een fout in de selectiefilter van het systeem dat de uitnodigingen verstuurt. Dat meldt VTM NIEUWS en het nieuws wordt aan Belga bevestigd door het Agentschap Zorg en Gezondheid en de taskforce vaccinatie. De 'gelukkigen' worden niet afgebeld en krijgen hun vaccinatie wel op de voorgestelde datum.

De uitnodiging voor vaccinatie wordt normaal op verschillende manieren verstuurd: sowieso via brief, maar, als die contactgegevens beschikbaar zijn, ook per sms of per mail. Deze week ontvingen zowat 27.500 zorgverleners al een uitnodiging.

Omdat de vaccinatiecentra in Brussel en Vlaanderen de eerstelijnszorgverleners zo snel mogelijk wilden vaccineren, nodigden ze hen waar mogelijk uit per sms en e-mail, omdat dit sneller gaat dan per brief. In sommige regio's waren daar echter niet genoeg eerstelijnszorgverleners bij, waardoor het systeem ook mensen uitnodigde uit de brede bevolking. In totaal ontvingen zowat 2.000 mensen (1.550 in Brussel en 600 in Vlaanderen) een 'onterechte' uitnodiging. Dit gebeurde dus voordat de zorgverleners, die niet digitaal konden worden bereikt, per brief uitgenodigd werden.

Uitnodiging wordt niet ingetrokken

Deze 2.000 personen kwamen normaal gezien pas in aanmerking voor vaccinatie in fase 2, dus bij de massale vaccinatie. Die mensen mogen echter hun vaccin laten zetten op de datum van de uitnodiging die ze ontvingen. "Die 600 mensen afbellen of allemaal een mail sturen om hen te zeggen dat ze toch niet mogen komen, zou niet efficiƫnt zijn", vertelt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Hij benadrukt dat het euvel ook niet voor problemen zal zorgen in het vaccinatieproces.

"Wij betreuren deze vermenging van vaccinatiegroepen", aldus Dirk Ramaekers, voorzitter van de taskforce vaccinatie. "Dit soort problemen kan in de beginfase van een dergelijk ICT-systeem waarin diverse actoren handelingen moeten stellen, voorvallen, maar dit moet alleszins worden vermeden en bijgestuurd. Men wilde hier vooral zo snel mogelijk vaccins toedienen vanuit de vaccinatiecentra. In het ICT-systeem wordt een extra waarschuwing ingebouwd om dit in de toekomst te voorkomen. Daarnaast wordt aan de vaccinatiecentra een bijkomende vorming gegeven voor een gebruik van het ICT-systeem in overeenstemming met de vaccinatieprioriteiten."

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?