Zo ziet de uitnodigingsbrief voor uw vaccinatie eruit

© GGC
| Zo ziet een echte vaccinatiebrief eruit zoals ze opgesteld en verzonden worden door de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie.

De eerste uitnodigingen voor 75-plussers zijn sinds donderdag de deur uit. Maandag verstuurt de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie (GGC) de uitnodigingen nogmaals via de post. Huisartsen waarschuwen intussen voor oplichters die oudere personen opbellen met een valse uitnodiging. Alle officiële informatie vindt u daarom in dit artikel.

Donderdag hebben 10.000 Brusselaars boven de 75 jaar een e-mail gekregen met een uitnodiging voor hun vaccinatie. Volgende week belandt diezelfde uitnodiging nog eens in hun brievenbus. De overheid kent de juiste adressen van al die Brusselaars op basis van het Rijksregister.

Hoe maakt u een afspraak?

In de brief staat een unieke, persoonlijke vaccinatiecode. Met die code kan u een afspraak maken in één van de Brusselse vaccinatiecentra. Een afspraak maken kan online via de website coronavirus.brussels of via een gratis nummer.

U kiest zelf in welk Brussels vaccinatiecentrum u een afspraak maakt. Op dit moment zijn er twee Brusselse vaccinatiecentra open: één aan de Heizel en één aan de Pachecolaan. Vanaf 15 maart komen daar nog vier centra bij, in Vorst, Molenbeek, Schaarbeek en Sint-Pieters-Woluwe. Op 22 maart heeft u de keuze uit nog drie extra vaccinatiecentra: in Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel. (Lees verder onder de foto)

20210302_wachtrij aan vaccinatiecentrum Heizel_politiemensen_vaccin
© AM/BRUZZ
| U mag zelf kiezen in welk Brussels vaccinatiecentrum u gevaccineerd wil worden.

U moet telkens twee tijdstippen kiezen voor uw afspraak. Zo maakt u meteen een afspraak voor de eerste dosis en de tweede dosis van het vaccin.

Wat neemt u mee naar uw vaccinatie?

Eens de afspraak geboekt is, krijgt u een e-ticket opgestuurd via mail. Dat e-ticket brengt u mee naar uw moment van vaccinatie, samen met uw uitnodigingsbrief. Daarnaast moet u ook uw identiteitskaart meebrengen en een mondmasker dragen. U komt alleen. Wie hulp nodig heeft, mag wel een extra persoon meenemen of kan binnenkort beroep doen op vervoer naar de vaccinatiecentra.

Wie al gevaccineerd is en toch een uitnodiging krijgt, kan via de website van coronavirus.brussels vragen om niet meer gecontacteerd te worden. Dat kan ook indien u geen vaccin verkiest.

Risicogroepen nog niet uitgenodigd

Personen uit een risicogroep, zoals patiënten met kanker, hiv, diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten of bepaalde zeldzame aandoeningen, zijn op dit moment nog niet uitgenodigd. "Zij krijgen hun uitnodiging ten laatste in de tweede helft van de maand mei", zegt Anna Mellone van de GGC. De GGC zal hier nog verder over communiceren.

Opgelet voor fraude

De Brusselse huisartsenkring meldt intussen dat verschillende personen, vaak ouderen, zijn opgebeld door oplichters die zich voordoen als de overheid. Er wordt dan gebeld met een vals nummer. De persoon aan de lijn kan u vragen of u al een uitnodiging voor een vaccinatie heeft gekregen en u voorstellen om een afspraak te maken. Dit is voor alle duidelijkheid een valse uitnodiging. Ga hier dus niet op in.

De officiële uitnodiging zal u nooit om persoonlijke informatie of bankgegevens vragen. De GGC verstuurt de uitnodigingen bovendien per e-mail, sms of brief. De overheid zal u niet persoonlijk opbellen. De brief is ondertekend door de verantwoordelijke arts van de GGC.

Bij de Brusselse lokale politiezones en bij de federale politie hebben ze nog geen afzonderlijke meldingen gekregen over zulke fraude. Dat sluit niet uit dat zulke meldingen als valsheid van geschrifte of onlinefraude zijn meegeteld in de criminaliteitscijfers.

Vragen?

Wie vragen heeft over de vaccinatie, kan terecht op de website coronavirus.brussels of bij de huisarts of apotheker. Voor algemene informatie: 0800 14689.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?