Daniël Buyle in À La Carte: 'Vlaamse partijen hebben geen visie op Brussel'

© BRUZZ
25/01/2024
Updated: 25/01/2024 18.47u

"De meeste Vlaamse partijen hebben geen duidelijke visie over wat er met Brussel moet gebeuren," zegt Brusselkenner Daniël Buyle donderdagavond in À La Carte. "Zelfs de N-VA en het Vlaams Belang, die een verregaande staatshervorming willen, blijven over Brussel veeleer vaag. Dat kan de Vlamingen parten spelen."

De laatsten zouden nochtans gebruik kunnen maken van de lamentabele financiële situatie van het Brussels gewest en de 19 gemeenten. Toch wijst Buyle erop dat er bij de Franstalige politici geen 'sense of urgency' heerst. Die gaan er namelijk nog altijd van uit dat de federale overheid de Brusselse financiële putten wel zal blijven dempen.

In de À La Carte van donderdag 11 januari maakte Brussels MR-lijsttrekker David Leisterh een opening naar een interne staatshervorming in Brussel met een bevoegdheidsregeling tussen gemeenten en gewest en een fusie van sommige gemeenten. Buyle noemt het "de allereerste erkenning aan Franstalige kant dat het Brusselse systeem eigenlijk niet goed functioneert en een voorzichtige opening die broodnodig is."

Kwalijke evolutie

De gemeenschappelijke gezondheidszorg in Brussel, waar we met corona veel te maken hebben gehad, is een bevoegdheid van de Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie, waar één Franstalige en één Nederlandstalige minister samen, op voet van gelijkheid, voor bevoegd zijn.

Maar wat blijkt, aldus Buyle? Elke Van den Brandt (Groen) heeft tijdens de aflopende termijn haar medezeggenschap helemaal afgestaan aan haar Franstalige collega Alain Maron (Ecolo). Buyle noemt dat "een kwalijke evolutie, omdat de Nederlandstaligen de garanties die ze hebben om Brussel mee te besturen, op die manier uithollen en uit handen geven."

Meer dan een rimpeling

Buyle stelt verder vast dat de traditionele partijen intussen met een bang hart kijken naar de nakende verkiezingen van 9 juni. Sommige partijen krijgen ook te maken met dissidenten, zoals Open VLD met Els Ampe: "Dat zal meer dan rimpelingen teweegbrengen."

Buyle voorspelt alvast een grotere versnippering van de politieke partijen: "Het zal lastiger worden om een meerderheid te vormen, zeker aan Nederlandstalige kant, maar zelfs aan Franstalige kant zullen er waarschijnlijk meer dan drie partijen nodig zijn om een coalitie te maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte , Brussel , Brussel kiest: Brussels parlement , Politiek , Daniël Buyle , David Leisterh , staatshervorming , Gemeenschappelijke Gemeenschapscommissie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni