MR-lijsttrekker Leisterh in A La Carte: 'Komaf maken met blokkeringsmacht van gemeenten'

© BRUZZ
11/01/2024

Lijsttrekker David Leisterh van de MR wil komaf maken met het systeem waarbij een Brusselse gemeente beslissingen van het gewest kan blokkeren. Dat zegt hij in A La Carte. Leisterh is bij de verkiezingen kandidaat-minister-president. "Glasgow en Kopenhagen zijn steden waar Brussel zich aan moet spiegelen."

Leisterh is zelfs bereid om de fusie van enkele kleinere Brusselse gemeentes te overwegen en spreekt van een "herverdeling van de bevoegdheden." Anderzijds verdedigt hij de rol die de gemeenten bijvoorbeeld tijdens de covid-crisis gespeeld hebben.

Als hij na 9 juni Brussels minister-president wordt, wil hij zijn kabinet snel verhuizen naar de buurt van het Zuidstation. Hij noemt properder straten en meer veiligheid als prioritaire werkpunten en meent dat de regering-Vervoort op beide vlakken heeft gefaald.

Andere werkpunten zijn de overheidsschuld en de werkloosheid. "Onder deze regering is de schuld verdubbeld, maar blijft de dienstverlening achter. En het Brussels gewest telt vandaag 90.000 vacatures en 90.000 werklozen, alleen moet de overheid ze beter doen matchen."

Leisterh noemt Kopenhagen en Glasgow als modellen voor onze stad. Die steden hebben via een langetermijnaanpak hun situatie van armoede en stadsvlucht weten om te turnen. Kopenhagen via een plan om klimaatneutraal te worden, Glasgow met een project als culturele hoofdstad van Europa. Daarom gelooft Leisterh in het welslagen van 'Brussel 2030'.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: À la carte, Brussel, Politiek, David Leisterh, blokkeringsmacht, blocage, buurt zuidstation

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie