Alain Maron (Ecolo), Brussels minister, belast met Gezondheid en Welzijn, bij de opening van het vaccinatiecentrum op de Heizel op 16 februari 2021

| Alain Maron (Ecolo), Brussels minister, belast met Gezondheid en Welzijn, bij de opening van het vaccinatiecentrum op de Heizel op 16 februari 2021;

Volgende fase vaccinatieplan van start: 75-plussers krijgen uitnodiging

TRO
© BRUZZ
04/03/2021

De eerste uitnodigingen naar 75-plussers in het Brussels gewest worden donderdagavond verstuurd. Dat heeft minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo) in de Commissie Gezondheid gezegd. Dat betekent dat fase 1B van het vaccinatieplan van start gegaan is.

De uitnodigingen aan de ouderen die niet in een woonzorgcentrum verblijven betekenen het begin van fase 1B van het Brusselse vaccinatieplan. In fase 1A werden de rusthuisbewoners en het zorgpersoneel gevaccineerd. Hoewel nog niet iedereen van die groep aan de beurt geweest is, is het wel tijd om te starten met de vaccinatie van burgers die niet in zorgcentra werken of verblijven.

Maron noemde de eerste fase van het vaccinatieplan, ondanks de problemen en kinderziektes, een succes in termen van het aantal mensen dat inmiddels een vaccin gekregen heeft. “99 procent van de woonzorgcentrumbewoners is inmiddels gevaccineerd. 60 procent van het personeel ook. En in de ziekenhuizen werden van de 35.500 personen die in contact komen met patiënten ook al 27.000 mensen gevaccineerd. Dat is 77 procent. We zien nu al dat de vaccinaties hun effect hebben op de situatie in de ziekenhuizen.”

Registratiesysteem

Maar, zoals gezegd, er deden zich de nodige problemen voor tijdens de eerste weken van het vaccinatieplan. Zo waren er veel problemen met het federale uitnodigingssysteem, stonden er op sommige momenten lange rijen voor het vaccinatiecentrum aan de Heizel en waren er twijfels over het feit dat in Brussel voorlopig relatief gezien veel minder gevaccineerd werden dan in de andere gewesten.

Daarover hadden de andere commissieleden dan ook de nodige vragen. Onder meer Alexia Bertrand (MR), Gilles Verstraeten (N-VA) en Els Rochette (one.brussels) vroegen meer uitleg over de problemen en duiding bij de procedures.

"Het interfederale systeem werkt erg traag. Dat verontrust ons wel voor wanneer we meer mensen willen vaccineren en kan een bijkomend risico vormen"

Alain Maron

Brussels minister van Gezondheid Alain Maron (Ecolo)

Maron wijt de problemen met de wachtrijen en registraties opnieuw aan het interfederale registratiesysteem. Daarnaast haalde hij aan dat het Brussels gewest minder uitgebreide en actuele contactgegevens van het zorgpersoneel heeft dan bijvoorbeeld Vlaanderen. Dat leverde problemen op bij het versturen van de uitnodigingen aan het zorgpersoneel. “We waren al voor de crisis van plan om daar iets aan te doen, maar door de crisis heeft dat vertraging opgelopen,” aldus Maron.

Plan B

De minister moest ook erkennen dat er op 19 februari zo’n 1.550 uitnodigingen naar mensen verstuurd werden die nog niet aan de beurt waren voor een vaccin. Een deel van die groep is effectief gevaccineerd. “Dat is vervelend, maar ook daar lag het informaticasysteem aan de basis van de fout.” Maron kon bovendien niet uitsluiten dat gelijkaardige problemen zich in de toekomst opnieuw zullen voordoen. “Bovendien is het systeem erg traag. Dat verontrust ons wel voor wanneer we meer mensen willen vaccineren en kan een bijkomend risico vormen.”

Is er dan geen plan B, vroeg onder meer Rochette. “We zouden de uitnodigingen volledig regionaal in handen kunnen nemen,” antwoordde Maron. Wanneer er nog meer in de soep draait, zou Brussel zelfs de volledige organisatie van de vaccinaties in eigen handen kunnen nemen, zei hij ook. Maar hij gaf direct aan dat dat niet de voorkeur heeft. “Het is niet ideaal om in één land met drie verschillende systemen te gaan werken.”

vaccinatiecentrum_heizel

| De vaccinatieboxen in de Heizel.

Voorlopig rekent Maron dus nog op het interfederale systeem. De uitnodigingen die via die weg verstuurd zullen worden aan de 75-plussers (vanaf donderdag via mail en vanaf maandag ook per brief) laten nog altijd toe aan de geadresseerden om zelf een keuze van tijdstip en vaccinatielocatie te maken. Volgende week is er nog enkel de keuze tussen de centra in de Pachecolaan en op de Heizel. Vanaf 15 maart openen de centra in Vorst, Sint-Jans-Molenbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Schaarbeek. Op 22 maart die in Anderlecht, Sint-Lambrechts-Woluwe en Ukkel. Het centrum in het Militair Hospitaal zal pas later openen.

“Maar de volledige planning blijft afhankelijk van het aantal geleverde vaccins,” benadrukte Maron. “We willen versnellen, maar blijven daarvan afhankelijk.” Op termijn zouden er maandelijks 375.000 Brusselaars gevaccineerd kunnen worden.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni