Politieagenten schuiven mee aan in lange wachtrij voor vaccin aan Heizel

AM, EC
© BRUZZ
02/03/2021
Updated: 02/03/2021 14.14u

Er staat een lange wachtrij voor het vaccinatiecentrum aan de Heizel. Sinds maandag mogen de Brusselse politieagenten en zorgverleners uit dagcentra mee aanschuiven zonder afspraak. Deze dinsdag krijgen bijna 350 agenten hun eerste prik.

Dat kan BRUZZ ter plaatse vaststellen. De agenten en zorgverleners in de rij moeten een e-mail met een barcode van hun werkgever kunnen voorleggen. Daarmee kunnen ze zich ter plaatse registreren voor een vaccin. Dat duurt ongeveer vijf minuten per persoon omdat iedereen zijn naam en huisarts moet doorgeven. Ze moeten ook meteen een moment inplannen voor de tweede dosis. Volgens COO Emin Luka van Brussels Expo is de gemiddelde doorlooptijd nu 50 minuten per persoon: van aanschuiven tot registreren, vaccineren en een halfuurtje rusten. "Maandag was dat nog anderhalf uur", zegt Luka.

Toch zijn er nog mensen die langer moeten aanschuiven. BRUZZ sprak ter plaatse met mensen die ofwel drie kwartier, ofwel twee uur hadden aangeschoven. Rond de middag was de rij wel flink geslonken.

Nieuwe strategie

De Brusselse gezondheidsinspectie heeft tijdens het weekend alle politiezones en enkele dagcentra voor bijvoorbeeld personen met een handicap uitgenodigd om hun personeel te laten vaccineren. De aangepaste strategie komt er nadat heel wat andere genodigden in het vaccinatiecentrum aan de Heizel, niet reageerden of niet kwamen opdagen. Woordvoerster Anna Mellone van de gezondheidsinspectie bevestigt aan BRUZZ dat inmiddels tussen de 7.000 en 8.000 extra personen zijn uitgenodigd. "Het gaat om de interventieploegen bij de politiezones en om zorgpersoneel dat in dagcentra werkt", zegt Mellone.

20210302_vaccinatiecentrum Heizel_politieagent_interventieploeg

| Momenteel zijn enkel de politiemensen uit de interventieploegen uitgenodigd voor een vaccin.

Van hen komen deze dinsdag dus al tussen de 300 en 350 politiemensen hun vaccin halen, zegt Emin Luka aan BRUZZ. Maandag kwamen al 250 agenten om hun eerste prik, bovenop ongeveer 400 vooraf geregistreerde zorgvertrekkers.

Het vaccinatiecentrum kan vandaag tot 1.000 prikken in totaal zetten. Dat aantal moet progressief omhoog tegen het eind van de week. Vanaf woensdag gaat het om 2.000 dosissen per dag. Dat is mogelijk omdat het Pfizer-vaccin dan ook beschikbaar wordt. Eind deze week zal het vaccinatiecentrum Heizel tot 3.000 prikken per dag kunnen zetten.

Inge Neven van de Brusselse gezondheidsinspectie zegt dat de keuze voor politieagenten en zorgverstrekkers is afgestemd met de federale taskforce vaccinatie. "In Vlaanderen en Wallonië worden deze collectiviteiten ook al meegenomen in de prioritaire vaccinatieplanning", zegt Neven. Normaal gezien zouden zij pas aan de beurt zijn na alle eerstelijnswerkers. "Omdat we zagen dat er toch nog heel wat gaten in de agenda waren, schuiven we hen nu twee weken naar voren."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Laken , Gezondheid , vaccinatie politie , heizel vaccinatiecentrum , uitnodiging vaccinatie , vaccinatiestrategie , Inge Neven

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni